Bloedmaan op komst

In de prille ochtend van maandag 21 januari 2019 vindt een totale maansverduistering plaats. Hierbij beweegt de maan zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele maan veel donkerder is dan normaal. Het einde van de eclips is onzichtbaar vanuit Nederland en België, maar het grootste deel is bij ons te volgen mits het weer dat toelaat.

Tijdstippen
De verduistering heeft een grootte van 1.20 in de kernschaduw. De eclips begint om 3:36 uur en staat bij het maximum, om 6:13 uur, op een hoogte van circa 21° (in Utrecht). De eclips eindigt om 8:50 uur. Een totale maansverduistering kan erg indrukwekkend zijn. Tijdens de totaliteit, die duurt van 5:41 tot 6:44 uur, bevindt de maan zich volledig in de kernschaduw van de aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de maan.

Bloedmaan
Toch valt er een beetje zonlicht door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd, en duurt bij deze eclips circa 63 minuten.

Bloedmaan

Markeon
Praktijk Coach Marianne