22-06-2018 2 min. Patrick van Haren

Column - Bezuinigen

Column - Bezuinigen

Onze columnist Bob Meinona is terug van weggeweest. In 2010 en 2011 schreef hij ook al wekelijks. Sinds editie 400 zal hij wekelijks een column verzorgen voor Blik op Beneden-Leeuwen. Hij richt zich daarbij op een gebeurtenis of activiteit van alledag.

Bezuinigen

Als kind al werd ik erop gewezen om niets te verkwisten. Het is zonde om onnodig te verspillen. De kraan hoefde niet onnodig te blijven lopen en lampen hoefden niet te branden waar dat niet meteen nodig was. Door de jaren heen is de welvaart alleen maar toegenomen en we kunnen ons best wat permitteren. Ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar we leven in een tijdperk dat wij ons van vele gemakken kunnen voorzien. Kijk alleen maar eens naar de apparatuur, welke in een gemiddeld huishouden te vinden is. In de keukenkastjes barst het van de elektrische apparaten en in de huiskamer is in tegenstelling tot vroeger veel meer audio en videoapparatuur. Konden we vroeger in de huiskamer met vier stopcontacten de verlichting laten branden en TV en radio in werking laten treden, tegenwoordig is het heel normaal als er 20 stopcontacten in gebruik zijn. Ondanks het feit dat we tegenwoordig in ruimere maatstaven leven als onze voorouders, is het ook nu nog zaak dat we ons huishoudboekje op orde houden.

Al tientallen jaren worden we geconfronteerd met bezuinigingen van overheidswege. Elk jaar wordt de begroting voor het volgende jaar vastgesteld en zitten er aan het begrotingsvoorstel altijd wel weer een of meer maatregelen om middels bezuinigingen die begroting sluitend te krijgen. De kiezer wordt een verhoging van de ziektekostenpremie voorgeschoteld. De diverse gemeentelijke belastingen worden hier en daar verhoogd. En die bezuinigingen gaan zo al tientallen jaren door. Hoeveel kun je eigenlijk bezuinigen? Zijn er in het verleden geen adequate bezuinigingen voorgesteld om steeds weer opnieuw te kunnen bezuinigen? Hoe ver moeten bezuinigingen worden doorgevoerd? Sociale voorzieningen zijn al tot een minimum teruggedrongen.

Nu wordt ook een aanval gedaan op het vragen van huur door gemeentes aan voetbalverenigingen. Cultuur wordt enorm gekort als het aan de provincie ligt. Subsidies aan verenigingen staan hevig onder druk. Huur voor gebruik van (een deel van) overheidsgebouwen wordt verhoogd. Uiteindelijk zal de burger voor al die maatregelen een forse bijdrage moeten gaan leveren. Steeds meer beroepsgroepen voelen zich genoodzaakt te gaan staken omdat zij niet worden gehoord bij hun vraag om meer salaris. Schippers van de veerponten menen na acht jaar loonbevriezing dat het tijd wordt voor meer ‘water’ bij de wijn. Het stichtingsbestuur wil er niets van weten en de acties zullen grimmiger en langduriger worden. Ook het streekvervoer pikt het niet langer met het huidige salaris en de politieagent dreigt ook het bonnenboekje erbij neer te leggen. Als vervolgens een akkoord wordt bereikt zullen er opnieuw bezuinigingen volgen. Het wordt het verhaal van de kip en het ei…


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.