Column - kermis

Onze columnist Bob Meinona is terug van weggeweest. In 2010 en 2011 schreef hij ook al wekelijks. Sinds editie 400 zal hij wekelijks een column verzorgen voor Blik op Beneden-Leeuwen. Hij richt zich daarbij op een gebeurtenis of activiteit van alledag.

De toekomst van de kermis

De kakofonie op het Dorpsplein is gesmoord. De mobiele attracties en kramen zijn ingepakt en inmiddels alweer opgesteld in een volgend dorp. De feesttent is gestreken en het Dorpsplein is weer vrij toegankelijk voor het winkelend publiek. Lauwe gaat na het kermisweekend weer over tot de orde van de dag.

Het kermisweekend is prima verlopen en jong en oud genoot van het dorpsfeest. De meest in het oog springende attractie was dit jaar de Star Flight, een splinternieuwe attractie die nog maar enkele maanden geleden is aangekocht voor de lieve som van 2,7 miljoen. Er moeten heel wat vluchten worden gedaan om die investering te kunnen terugverdienen, naast de personele kosten, pachtafdrachten en overige kosten.

En daarmee kom ik dan meteen op de vraag of de kermis nog bestaansrecht heeft. Hoe ziet de kermis er over tien jaar uit? Is het ook dan nog een verzamelplaats van verschillende kermisexploitanten die individueel hun attractie opbouwen, de kermisdagen draaien en vervolgens weer verder trekken? Of zien zij de noodzaak van intensievere samenwerking? Niet alleen met de overige exploitanten, maar ook met de samenleving waarvan zij afhankelijk zijn. Nu zijn het allemaal losse onderdelen die samenvallen onder de verzamelnaam ‘kermis’ maar voor hoelang nog? Hoelang houden we nog vast aan de zaterdag, zondag, maandag en dinsdag? Die laatste twee dagen zetten veel minder om. Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag zou een veel betere keuze zijn in de huidige economie en het uitgaansleven.

Grote kermissen overleven dankzij themadagen. Een kermis moet blijven prikkelen, nieuwsgierig maken. Draaien voor alle doelgroepen. Samenwerken met organisaties om met elkaar een totaalpakket aan te bieden aan de veeleisende consument. Die wil worden vermaakt met muziek, met een attractieve en uitdagende kermis, met een breed scala aan consumpties en vernieuwende thema’s. Tijd om de bezem er eens flink doorheen te halen. Want wie wil er nou thuiskomen van een ‘koude kermis’?Beuningen Textiel en Mode - Feestwinkel
De Agave