13-09-2019 3 min. Patrick van Haren

De analoge tv is verdwenen

De analoge tv is verdwenen

Wat betekent het omzetten van analoog naar digitaal?

door Lynn Pauwels

Grote delen van het land hebben er al afscheid van genomen; analoge tv. En afgelopen maand moesten Ziggoklanten uit de provincies Groningen en Drenthe er ook aan geloven. Na Caiway en Delta heeft namelijk nu ook Ziggo bijna alle analoge televisie omgezet naar digitaal. Hierdoor komt er meer bandbreedte vrij waardoor er een snellere verbinding ontstaat. Klinkt goed! Maar wat houdt deze omschakeling precies voor jou in?

Meer bandbreedte

De belangrijkste reden voor Ziggo voor het afbouwen van analoge tv is dat daarmee capaciteit wordt vrijmaakt op haar netwerk voor andere ontwikkelingen, zoals tv on demand. Eén analoge tv-zender neemt namelijk evenveel plaats in beslag als vijf digitale HD-kanalen. De netwerkcapaciteit die vrijkomt, wilt Ziggo gebruiken om op termijn de internetsnelheid van haar pakketten te verhogen. De snelheid ligt nu op ongeveer 400 Mb/s (megabit) en zou door het verdwijnen van analoge tv opgeschroefd kunnen worden tot 1 gigabit.

Old school

Zo’n vijftig jaar geleden keken mensen de zeer geliefde serie ‘Floris’ nog via een antenne. Vriendjes, vriendinnetje, de buren; iedereen verzamelde zich rond de vierkante kast waar indrukwekkende zwart-wit beelden uitkwamen. Tegenwoordig ziet televisie kijken er letterlijk en figuurlijk een heel stuk anders uit. We kijken waar we maar willen én genieten van de allerbeste kwaliteit. Tenminste, als je beschikt over digitale tv. Dat is dan ook één van de redenen dat tv-aanbieders de switch maken. Caiway en Delta zijn al helemaal overgeschakeld, Ziggo volgt nu regio voor regio.

Een upgrade

Meer dan een jaar geleden hadden (slechts) zo’n 300.000 Ziggoklanten nog analoge televisie. Inmiddels zijn dat er een heel stuk minder. Bijna alle regio’s zijn namelijk al overgezet. Weet jij niet zeker of je momenteel digitaal kijkt, dan kun je dit controleren door te zappen naar kanaal 14. Als je hier het sportkanaal ZiggoSport aantreft, dan kijk je digitaal. Is dit een andere zender? Dan kijk je nog analoog. In dat geval veranderen er een aantal (positieve) dingen. Je kunt met digitale televisie namelijk uit veel meer zenders kiezen, in plaats van de dertig die je nu hebt. Daarnaast gaat de kwaliteit er ook stukken op vooruit én zal je over het algemeen minder snel last hebben van storingen.

Je hoeft niet bang te zijn dat de omschakeling jou extra geld gaat kosten. Heel veel televisies kunnen de switch prima aan. Mocht je toch een oude televisie hebben die de verandering niet trekt, dan ontvang je gratis een kabelkastje, ook wel een decoder genoemd.

Beeld op zwart

Ben jij één van de weinigen die nog analoog kijkt? Dan zal jouw tv-aanbieder op tijd laten weten wanneer het signaal wordt overgezet. Zit je plotseling toch naar een zwart beeldscherm te kijken, dan kun je het beste even een bezoekje brengen aan het internet. Hier vind je stap voor stap hoe je van analoog naar digitaal overschakelt. Kom je er zelf niet uit? Dan kun je natuurlijk ook altijd even jouw aanbieder bellen.

Wat voor tv-pakket heb jij?

Als je dan toch bezig bent met het switchen van analoog naar digitaal, willen we je erop wijzen dat dit ook nog eens hét moment is om je televisiepakket onder de loep te nemen. Want met de komst van digitale televisie heb je de optie om je favoriete programma op te nemen en te pauzeren of on demand films kijken. Daarnaast kun je als sportliefhebber je hart ophalen met de vele extra ‘sport-kanalen’ die je erbij zou kunnen nemen. Alles om zo nog meer te halen uit dat geliefde avondje televisie kijken. Via Pricewise kun je heel gemakkelijk jouw tv en internet vergelijken. Je vindt hier fantastische deals én het pakket dat aansluit bij al jouw wensen.

Bron: Pricewise


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.