De Grote Reut van Lauwe

Vanaf het oude Gemeentehuis kijk je door de Zandstraat in oostelijke richting en zie je de opstelling van een enorm lange optocht. Zo ver als je kunt kijken staan er wagens, loopgroepen en individuele deelnemers klaar om door de straten van Lauwe te trekken. Het is voor elke prins en Funkenmarieke elk jaar weer een geweldige belevenis om plaats te nemen op het bordes van het oude gemeentehuis om daar de sleutel in ontvangst te nemen van het Braoiersrijk.

De deelname is dit jaar iets groter dan vorig jaar, maar kwaliteit heeft het de laatste jaren gewonnen van kwantiteit. Het aantal wagens blijft gelijk, het aantal loopgroepen is gestegen. Niet de grootste, maar vooral de mooiste optocht laten zien aan het veelkoppige publiek, dat van heinde en verre naar Lauwe is gekomen, dat is waar de Grote Reut van Lauwe al decennia lang om bekend staat.

De Grote Reut van Lauwe

Op zondag 23 februari om 14:45 uur worden alle genodigden welkom geheten en wordt traditioneel het eerste bierfust gehesen naast het oude gemeentehuis. Dan volgt een korte toespraak door burgemeester van Neerbos, die vervolgens de sleutel overhandigt. Prins Herald d’n Enigste krijgt vanaf dat moment de gelegenheid om zijn gezag te tonen. Alleen hij is vanaf dat moment samen met zijn Funkenmarieke Ilja bij machte om de Grote Reut van Lauwe in beweging te zetten. Zijn motto ’Schik maken, ’t is mee dalûk’ is de belangrijkste regel om na te leven tijdens de zotte carnavalsdagen in het Braoiersrijk.

De Grote Reut van Lauwe gaat vanaf de Zandstraat hoek Beatrixstraat richting Zijveld naar de Rozenstraat. Via de Dahliastraat gaat de optocht naar de Leliestraat om voorbij mfa De Rosmolen te ontbinden. In mfa De Rosmolen gaat aansluitend het grote Reutbal van start.

De Grote Reut van Lauwe

Maarten Kocken Keurslager
Van de Berg Woninginrichters