15-11-2019 5 min. Patrick van Haren

De kracht van Plaet Gespeuld

De kracht van Plaet Gespeuld

Door Rinie van Haren

Als de spelers van Plaet Gespeuld de repetitieruimte binnenkomen, zijn er direct felicitaties voor de jarige Wilma. Dat geeft meteen de betrokkenheid en de goede omgang met elkaar aan. Hier en daar maken de spelers een praatje met elkaar en is er koffie met wat lekkers. Antoon Hol spreekt de spelers toe en wijst op de decembermaand waarin repetities verloren gaan door de feestdagen. ‘We zitten op schema maar hebben wel alle repetities nodig om het hele stuk te beheersen’, zo legt Antoon uit aan Blik op Beneden-Leeuwen.

Beladen
Na de enorme successen van de vorige streekmusicals ‘Klaore Erremoei’ en ‘Kaol onder’ wordt er nu volop gewerkt aan de nieuwste productie die in het voorjaar van 2020 maar liefst zes maal op de planken zal worden gebracht. Drie voorstellingen in Afferden en drie in Beneden-Leeuwen. Ook nu is het stuk weer geschreven door de niet te evenaren Antoon Hol, de Leeuwenaar die de Maas en Waalse streekmusical op de kaart heeft gezet. Steeds werd een zwaar beladen nationaal onderwerp als basis gebruikt. In de nieuwste musical ‘Kruis naor Kracht’ is de Tweede Wereldoorlog in het Land van Maas en Waal het onderwerp.

Indruk
Hoe is het als speler om in zo’n beladen verhaal een rol te spelen? Marga van Sonsbeek, één van de spelers legt uit: ‘Het verhaal is dan misschien beladen, maar Antoon heeft het zo geschreven dat er verschillende luchtige elementen aan toegevoegd zijn zodat het vooral ook prettig is om naar te kijken. Ik hoorde na het spelen van Kaol Onder van een mevrouw uit het publiek dat ze een traantje moest laten. Op het podium merken wij als speler niets van dat soort stille emoties. We zien de zaal niet vanwege de belichting waarin we kijken. Maar het is wel leuk om naderhand te horen dat je de juiste snaar hebt geraakt en dat je mensen hebt geëmotioneerd. Dan is het spel goed overgekomen en dat is een mooi compliment.’ Marga herinnert zich dat een verhaal wel degelijk invloed kan hebben, zoals bij vorige musicals waarin ze speelde. ‘De musical ‘Klaore Erremoei’ is me echt onder de huid gaan zitten. Dat verhaal was erg aangrijpend. Maar ook nu roept het stuk herinneringen op. Bijvoorbeeld aan mijn bezoek aan Normandië. Na het zien van zoveel foto’s daar van overledenen leek je zelfs gezichten te zien van bekenden. Dat was erg indrukwekkend. Ik ben zelfs even bang geweest toen ik daar in Normandië een stuk alleen liep langs een donkere weg. De oorlog komt dan opeens dichterbij en vooral ook het besef welke angsten die mensen hebben moeten doorstaan.'

Plaet gespeuld

Geconcentreerd volgt Antoon de teksten en alle verrichtingen van de spelers. Foto: Markeon

Boeiend
Antoon heeft zich gedurende een lange periode goed ingeleefd in de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in onze regio. ‘Ja, ik heb veel gelezen. Onder andere vier bekende dagboeken. En eigenlijk kun je ze alle vier op elkaar leggen. Want als er op een bepaalde datum wordt gesproken over 14 Wamelnaren die in Tiel zijn geëxecuteerd, komt dat in elk dagboek terug.’ De oorlogsfeiten zijn belangrijk voor de verhaallijn. Het moet natuurlijk wel kloppen, maar de musical is geenszins een opsomming van feiten. ‘Eigenlijk heeft onze regio weinig van de oorlog gemerkt in de eerste drie jaren. Pas vanaf de Meistaking van 1943 werd de oorlog grimmiger. En de laatste oorlogswinter is in de Waaldorpen pas echt merkbaar en dan vallen de meeste slachtoffers. Dat zit natuurlijk wel in de verhaallijn, maar het is vooral een boeiende musical met veel muziek.’

Plaet Gespeuld

Wilma en Dorien in actie. Foto: Markeon

Muzikale begeleiding
En over de muziek gesproken, ook nu zullen de muzikanten van de gelegenheidsformatie De Komkommers weer de muzikale omlijsting verzorgen zoals alleen zij dat kunnen. De bandleden laten weten het bij deze uitvoeringen nog grootser aan te willen pakken. De Komkommers bestaat uit de bandleden Bjorn ‘The Gull’ Meeuwsen op gitaar. Nard ‘The Thunderman’ van Dinteren op leadgitaar en mondharmonica, Bram ‘Bruce’ Zegers op de bas, Jeroen ‘The Pianoman’ de Heuvel op de toetsen van de piano, orgel en accordeon. Sander ‘The Cajun’ Willems beheert slagwerk en – heel indrukwekkend – op wasbord. Aan het eind van de spelersrepetitie is er nog een zangrepetitie en komen de verschillende liedjes aan bod. Welk nummer voor Antoon favoriet is, weet hij niet meteen. Sloop John B van The Beach Boys is wel erg goed geworden. Maar eigenlijk is het nummer van Koot & De Bie ook wel leuk. Zoek jezelf, natuurlijk ook voorzien van een Maos en Waolse tekst.’ En dan lachend: ‘Eigenlijk zijn ze allemaal mooi.’ Het slotnummer Lay Down van Melanie is er een die echt blijft hangen, misschien op de weg terug naar huis, misschien nog langer. Zoals ook de musical nog een veelbesproken onderwerp zal zijn in de periode dat volgend jaar de herdenking van 75 jaar bevrijding veel onder de aandacht zal zijn.

Titel
Kracht naor Kruis. Een titel die is gekozen om meerdere redenen. De betekenis van dit spreekwoord is hier zeker op zijn plaats. Maar het is ook de kracht, de vuist die veel Nederlanders maakten tegen de bezetter en tegen het hakenkruis. De titel is nog wel op meer manieren uit te leggen.

Plaet gespeuld

In het begin van het eerste bedrijf lijkt de oorlog nog ver weg. Maar dan opeens... Foto: Markeon

Schaven
De repetitie draait inmiddels op volle toeren en Antoon is kritisch. Hij breekt vaak in op het spel en haalt zoveel mogelijk uit de spelers. Waar het accent moet liggen, waar op de houding gelet moet worden en hoe een type nog meer kan worden uitvergroot. Waar het wat uitbundiger mag en waar het juist in ingetogen moet zijn. De spelers die op dat moment nog niet hoeven te spelen kijken rustig toe.

Kaartverkoop
Na de voorverkoop op zaterdag 16 november is de stand van zaken als volgt:
vrijdagen beperkt verkrijgbaar
zaterdagen uitverkocht
zondagen voldoende verkrijgbaar

U kunt dagelijks telefonisch bestellen 0487-516791 of 06-11511897 (alleen tussen 18.00 en 20.00 uur) of per mail g.heuvel479@upcmail.nl

Maximaal kunnen er 6 kaarten per persoon worden gekocht. Entreeprijs 16 euro.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.