18-01-2019 5 min. Patrick van Haren

De zin en onzin van Blue Monday

De zin en onzin van Blue Monday

Marianne van Leeuwen van Praktijk Coach Marianne geeft je negen tips om deze dag de baas te kunnen zijn.

Maandag 21 januari ‘Blue Monday’, de meest deprimerende dag van het jaar; althans zo wordt beweerd. Volgens psycholoog Jean-Pierre van de Ven is het een verzonnen iets door een Britse psycholoog.

Maar wat is Blue Monday precies?
Het zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Mensen voelen zich somber doordat de feestdagen achter de rug zijn, het buiten koud en donker is, de vakantie nog vreselijk ver weg lijkt te zijn en heel veel mensen hun goede voornemens alweer hebben laten varen. Blue Monday klinkt aannemelijk, maar hier is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. De term zou dan ook een verzinsel zijn van de Britse psycholoog Cliff Arnall.

Toch zijn er veel mensen die hier last van hebben
Ongeveer een miljoen mensen in Nederland slikt anti-depressiva. De feestdagen zijn voorbij en mensen hebben veel geld uitgegeven en het volgende salaris is nog niet binnen! Mensen voelen zich schuldig over hoeveel ze hebben gegeten en gedronken. Goede voornemens zijn alweer van de baan. De dagelijkse sleur slaat in. Het weer is slecht en de dagen zijn donkerder dan in de rest van het jaar. Pppfff…. Denken we dan. En nu? Mensen zouden die redenen en wellicht ook nog andere niet genoemde, somber gestemd zijn. Het stemt je niet blij en je kunt je door neerslachtige gevoelens laten meesleuren.

En als ik wel last heb van een Blue Monday, wat kan ik dan doen?
Ondanks dat de theorie van de Blue Monday niet wetenschappelijk onderbouwd is zijn er genoeg mensen die met depressieve gevoelens of somberheid te kampen. Hieronder enkele tips voor mensen die daar last hebben van.

Blue Monday

1. Blijf werken aan je goede voornemens
Dat je je goede voornemens nog niet heb gehaald is niet erg. Maar is dat een rden om in een dip te geraken? Nee! Wees positief voor jezelf. Leer van je missers en pak de draad weer op. Blijft het lastig? Probeer dan eens opnieuw naar je doelen te kijken, wellicht wil je juist teveel. Ga op zoek naar iemand die jouw kan helpen en stimuleren. Zoek een maatje, met z’n tweeën sta je sterker! Maar geef niet op en ga ervoor!

2. Let op je eetpatroon
Neem een goed en gezond ontbijt. Dat helpt tegen concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Sla ook zeker niet je lunch over. Kies lekkere en gezonde voedingsmiddelen en maak na het eten een wandeling in de buitenlucht. Zo voel je je de hele dag fris en fit!

3. Ga iets doen wat je leuk vindt
Probeer piekeren te vermijden, daar word je niet vrolijker van. Neem, indien dat natuurlijk mogelijk is, vrij en geef je dag een positieve impuls. Ga bijvoorbeeld buitenshuis lunchen (je kunt je boterhammen van thuis meenemen), verwen jezelf op een leuk uitje, maak je lievelingseten, doe de dingen die jou een goed gevoel geven.

4. Werk een dagje thuis
Indien het geen mogelijkheid is om vrij te nemen zoals beschreven in tip 3, kijk of het mogelijk is om een dagje thuis te werken. De voordelen zijn een rustig begin van je dag, geen files of gedoe met het openbaar vervoer en geen collega’s die jou zomaar kunnen afleiden. Je productiviteit en kwaliteit van je werk kan door thuis te werken zelfs toenemen!

5. Lachen blijft het beste medicijn!
Lachen geeft een super fijn gevoel en zorgt voor een positief effect op je stemming, zelfs op Blue Monday! Kijk op youtube naar leuke, grappige filmpjes of lees een komisch boek.

6. Ga sporten
In een depressieve bui maakt je lichaam stresshormonen aan, maar door slechts een half uurtje te sporten of te bewegen, kun je je eigen stemming al opvrolijken. Door bijvoorbeeld te hardlopen of te fietsen komen er geluksstofjes vrij in je lichaam die de stresshormonen afbreken. Dus sporten op Blue Monday is helemaal geen slecht idee! Dus wat let je om toch dat ene goede voornemen (oftewel je doel) uit te voeren. Zoek een sportschool waar jij je goed en prettig bij voelt. Waar je jezelf kunt zijn.

7. Maak een lijstje
Op het moment dat jij je somber voelt, pak dan pen en papier en maak een lijstje met alles waar je dankbaar voor bent of de dingen die je gelukkig maken. Zoals je zelf waarschijnlijk ok wel kunt bedenken, hoeft niet altijd iets groot te zijn. Dankbaarheid zit juist vaak in de kleinere dingen en momenten. Dankbaar zijn stemt je positief. Schrijf ze op, sta erbij stil en ontdek hoe mooi die momenten zijn.

8. Liefde geven
Liefde geven en krijgen doet je goed. Knuffel daarom je dierbaren en/of huisdieren eens extra! Ervaar het knuffelhormoon oxytocine. Dat stofje geeft je een fijn gevoel waardoor je een dip zo vergeten bent! Uiteraard is samen met vrienden of familie zijn vaak ook een goed medicijn tegen somberheid.

9. Denk niet alleen aan jezelf
Natuurlijk kun je deze dag ook gewoon negeren als zijnde bijgeloof of vind je het juist een onzinnige dag. Vergeet alleen niet dat misschien vrienden of familie deze dag anders ervaren. Wees aardig voor ze en geef ze steun mocht dat nodig zijn

Er doen overigens ook verhalen de ronde dat Blue Monday een marketingstunt zou zijn van een reisbureau. Want de beste manier om de kille en deprimerende januaridagen door te komen is natuurlijk een zonnig reisje boeken!

Maar even terzijde:

In theorie is het zo als je langer dan 2 weken last hebt van neerslachtigheid, sombere gedachten, depressieve gevoelens (je kunt er natuurlijk een naam aan geven die je zelf wilt), dat het raadzaam is om hulp te zoeken en te vragen. Hiervoor kun je kiezen uit de reguliere route, naar de huisarts. Of via de particuliere route. Dan kun je naar een lifecoach die bij jou visie aansluit.

En jij? Hoe ervaar jij deze dag?

Praktijk Coach Marianne
Bikkelen 2a
6658 AS Beneden-Leeuwen
06-50280832
www.coachmarianne.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.