13-07-2018 3 min. Patrick van Haren

Dorpsplatform in oprichting

Dorpsplatform in oprichting

Zoals al eerder te lezen was op deze digitale dorpskrant, is er ook voor Beneden-Leeuwen een Dorpsplatform in oprichting. In alle overige dorpen van onze gemeente zijn al dorpsplatforms actief en zijn er tal van nieuwe initiatieven ontstaan die de leefbaarheid in de kernen een positieve impuls hebben gegeven. Onze maatschappij is aan het veranderen. En overheden veranderen hun dienstverlening daarmee van aanbodgericht naar vraaggestuurd. De beweging om tot een andere verhouding tussen overheden en bewoners te komen is overal gaande. Naast burgerparticipatie horen we termen als doe-democratie, zelforganisatie, terugtrekkende overheid en overheidsparticipatie. Een dorpsplatform is om die reden een belangrijke schakel tussen overheid en inwoners in de huidige participatiesamenleving.

Leefbaarheid
De dorpsplatforms fungeren in elk dorp als stichting die suggesties van inwoners inventariseert, stimuleert, ondersteunt en zo nodig met gemeente en/of provincie afstemt en eventuele procedures doorloopt. Zo zijn er al diverse themagroepen ontstaan die in samenwerking met landelijke organisaties invulling geven aan de ontwikkeling van nieuwe struinroutes of waar door het ontbreken van goede openbaar vervoersmogelijkheden nu een elektrische leenauto rijdt (Appeltern) of een vrijwillige dienstlijn op afroep (Alphen). En zo zijn er nog vele andere voorbeelden.

Stichting
Tien inwoners uit Beneden-Leeuwen hebben de handen ineen geslagen om het initiatief van een op te richten dorpsplatform invulling te geven. Deze week is het dagelijks bestuur gekozen en nog in de zomervakantie zal de stichting worden opgericht. Rob Fogteloo is voorzitter, Ilona van Gelder penningmeester en René Theunissen secretaris. De overige bestuursleden zijn Hilde Krouwel, Gosina van Baast-Versveld, Robert Rots, Leo van de Geijn, Cees van Dreumel en Rinie van Haren. Bij het opstarten zijn ook Rob Reuvers en Hans van Leeuwen nauw betrokken. Zij zullen in de toekomst waar nodig hun medewerking verlenen. Via Blik op Beneden-Leeuwen, de digitale dorpskrant die ook het communicatiekanaal van het platform zal worden, is een oproep geplaatst om suggesties in te sturen voor de naam van het platform. Het bestuur heeft inmiddels een keuze gemaakt en zal die na de zomervakantie bekend maken. De winnende inzender kan een cadeaubon tegemoet zien die te besteden zal zijn bij de aangesloten winkeliers van Ondernemersvereniging Verrassend Leeuwen.

Inwoners aan zet
De volgende stap zal zijn het betrekken van alle inwoners bij het nieuwe Dorpsplatform. Want juist zij mogen gaan bepalen welke koers het Dorpsplatform gaat varen. Door middel van een inloopavond op woensdag 3 oktober in mfa De Rosmolen kan iedereen zijn of haar wens uitspreken. Wat zou er in de toekomst kunnen worden gerealiseerd om de leefbaarheid te versterken? Welke voorzieningen zouden kunnen bijdragen? Welke activiteiten voor bepaalde doelgroepen ontbreken en zouden een mooie aanvulling zijn voor het vergroten van onze leefbaarheid? Het nieuwe bestuur zou het enorm toejuichen als er een grote opkomst te verwachten is op die eerste bijeenkomst. Een andere suggestie om te weten te komen wat aan de leefbaarheid zou kunnen bijdrage is het organiseren van een dorpsschouw. Met een groep inwoners een route lopen door het dorp en vaststellen wat goed is en wat verbeterd zou kunnen worden. Door het aandragen van ideeën en suggesties kunnen de leden van het Dorpsplatform een eerste inventarisatie maken en samen met jou aan de slag voor een dorp waar het heerlijk is om te wonen en te leven.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.