17-08-2018 3 min. Patrick van Haren

Drie kosters nemen afscheid

Drie kosters nemen afscheid

‘We hebben altijd veel plezier gehad’

Door Hanneke Hoefnagel

Bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch komt er speciaal voor over. Zondag 19 augustus wordt om 11.00 uur in de Alphonsuskerk in Beneden-Leeuwen afscheid genomen van de kosters Gert, Theo en Lien van Dodewaard. “Het is tijd dat de nieuwe generatie het stokje overneemt.”

Beneden-Leeuwen - De pastoors Van Beurden, Jans, Roelofs, Essens, Stolk, Goossens en Massear: de familie Van Dodewaard heeft veel pastoors zien komen en gaan. De broers Gert en Theo en Lien, de vrouw van Gert, kijken elkaar aan en knikken instemmend naar elkaar: “Ja, we hebben er heel wat voorbij zien komen. Dat betekent maar één ding. We worden ouder.”

Niet stilzitten
Gert van Dodewaard (85) was tot 1968 werkzaam in een meubelfabriek. Vanwege gezondheidsklachten was het voor hem niet meer mogelijk om te werken en kwam hij thuis te zitten. Maar stilzitten wilde en kon hij niet. Toen hij werd gevraagd of hij misschien wilde meehelpen bij het opknappen van het kerkorgel, zei hij ‘ja’.
“Zes weken heb ik erover gedaan om het orgel helemaal uit elkaar te halen, te renoveren en vervolgens weer in elkaar te zetten. Daarna werd ik voor meer activiteiten binnen de kerk gevraagd. Daar wilde ik geen ‘nee’ tegen zeggen.”
“Vervolgens heb ik jarenlang geholpen bij heel veel diensten, begrafenissen, trouwerijen, communies en meer. Ik vind mezelf nu ‘op leeftijd’ en het is tijd dat de nieuwe generatie het stokje overneemt.”

Moderniseren
Broer Theo (80) is al 30 jaar actief voor de parochie: “Ik maakte elke dag de kerk open en weer dicht, was op zondag aanwezig voor de dienst, regelde de misintenties, bereidde de vieringen voor, telde de collectegelden en bracht dat weg en verzorgde de kleding van de pastoor. Ja, ik kan een hele lijst opnoemen wat ik voor de kerk deed en doe.”
Maar ook hij vindt dat het nu mooi is geweest en doet een stapje terug. “Het bestuur wil moderniseren maar dat moet je niet meer aan iemand van 80 jaar vragen. Ik ben niet opgegroeid met een computer en telefoon.”

Koper poetsen
Lien (77) heeft 5 jaar voor de pastorie gewerkt: “Het klinkt niet zo lang maar ik ben wel wat langer bij de kerk betrokken. Ik zit 32 jaar bij het koor en ben 10 jaar lid van het seniorenkoor. Ik verzorg de koffie tijdens uitvaarten, diensten en andere activiteiten. Daarnaast help ik mee met de lezingen en heb ik nog een tijdje het koper gepoetst.”
Het drietal is het roerend met elkaar eens: “We hebben veel meegemaakt en we vonden het leuk. We hebben altijd met veel plezier voor de kerk gewerkt. We hopen dat in de toekomst het kerkbestuur naar de mensen blijft luisteren. Ook hopen we dat de pastoor naar de mensen gaat luisteren. Een pastoor moet niet boven de mensen staan maar er tussen. Als je naar de mensen luistert, kun je zoveel meer bereiken.”

‘TIJD DAT DE NIEUWE GENERATIE STOKJE OVERNEEMT’

Kosters

Van links naar rechts: Theo, Gert en Lien van Dodewaard. Foto: Hanneke Hoefnagel

Dit artikel heeft De Maas en Waalkanter als bron en is op verzoek gepubliceerd in deze nieuwseditie van Blik op Beneden-Leeuwen.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.