23-03-2018 2 min. Patrick van Haren

FD Partij Beneden-Leeuwen de grootste

FD Partij Beneden-Leeuwen de grootste

Woensdag werd ook in West Maas en Waal gestemd voor een nieuwe gemeenteraad. Alle inwoners van West Maas & Waal kregen de kans om landelijk of lokaal te kiezen. Want daar draaide het toch vooral om tijdens deze verkiezingen. Zou West Maas en Waal de landelijke trend volgen of zou hier toch vooral traditioneel worden gekozen?

Het hield de gemoederen in het gemeentehuis bezig toen vanaf de klok van 22 uur de hal van het gemeentehuis volstroomde met vooral kandidaten van de kieslijsten en enkele belangstellende inwoners. Opvallend was de grote opkomst van de FD Partij Beneden-Leeuwen met debutant lijsttrekker Ronald Orlemans. ‘We hebben een sterk gevoel dat we gaan groeien. Nu hebben we één zetel. Daarmee zijn we ondervertegenwoordigd in de raad. We hebben dat in onze campagne naar onze kiezers toe steeds duidelijk gemaakt en die boodschap wordt overal positief ontvangen. We gaan straks zien of onze inspanningen terug te zien zullen zijn in het resultaat.’

Burgemeester van Neerbos neemt de microfoon ter hand en kondigt aan dat de resultaten van het eerste stembureau in Altforst binnen zijn. Het wordt alsmaar drukker in de hal en bij de bekendmaking van de resultaten van het vierde stembureau wordt het soms al wat lastiger om de uitslag te volgen. Degene die meetellen komen dan al tot de conclusie dat CDA en Sociaal Maas en Waal beetje bij beetje terrein verliezen. Van FD Partij Beneden-Leeuwen is nog niets duidelijk zolang de resultaten van de stembureaus van Beneden-Leeuwen niet bekend worden. Want daar moeten hun stemmen vandaan komen. Inmiddels is duidelijk dat Dreumel opnieuw drie zetels kan verwachten. De grote achterban blijft vierkant achter hun dorpspartij staan.

Als de drie stembureaus van Beneden-Leeuwen aan de beurt zijn, overtreffen de getelde stemmen alle vermoedens. In één klap is de Partij Beneden-Leeuwen de grootste met liefst 1780 stemmen. Voor Beneden-Leeuwen betekent dat een politieke aardverschuiving. Er blijken veel inwoners Lekker te willen Leven in Lauwe, zoals de slogan luidde. Het gejuich van de partijleden overstemde alles en de ontlading was groot. Felicitaties waren er van de overige partijen.

CDA en Sociaal Maas en Waal reageerden terecht teleurgesteld. Op basis van de voorlopige uitslag leveren beide partijen een zetel in en gaat FD Partij Beneden-Leeuwen van 1 naar 3 zetels. Voor de overige partijen verandert er niets. De formatiebesprekingen kunnen beginnen. Volgende week zullen we u op de hoogte brengen van de verdere ontwikkelingen.

Gemeenteraadsverkiezingen 2018


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.