24-05-2019 2 min. Patrick van Haren

Gedichten maken plaats voor nieuwe serie

Gedichten maken plaats voor nieuwe serie

Deze week staat het laatste gedicht in deze nieuwseditie gepubliceerd. En dat is eigenlijk wel vreemd want de gedichten – die in de voorafgaande weken steeds in het dialect waren – zijn zeer succesvol gebleken. We vroegen de dichter om opheldering.

‘De gedichten zijn zeker succesvol. Ik ha nooit verwacht dat er zoveel belangstelling voor zou bestaan. Of het dialect een bijdrage aan dat succes heeft geleverd is moeilijk vast te stellen. Juist daarom is er deze week voor het eerst een gedicht dat niet in het dialect is geschreven,’ aldus Rinie van Haren. Het deze week gepubliceerde gedicht is overigens niet het laatste, maar voorlopig het laatste. Na de zomervakantie volgt er weer een nieuwe reeks gedichten en ook dan zullen er weer veel in het dialect verschijnen.

Nieuwe serie
Vanaf volgende week start er een nieuwe serie. De inhoud daarvan is best bijzonder omdat de aanleiding van het schrijven is gelegen in het feit dat een internationaal concern haar oorsprong heeft in Beneden-Leeuwen. De serie is al eerder verschenen op Blik op Beneden-Leeuwen, namelijk in april van 2013. Waarom wordt de serie dan opnieuw gepubliceerd?

Waalwijk
‘De serie gaat over de familie van Haren. Een groot deel van het gezin overleefde de watersnood van 1861 niet. Zoon Johannes – toen 9 jaar – overleefde en begon toen hij volwassen werd een schoenmakerij aan de Dijkstraat. Hij trouwde en het echtpaar kreeg vijf kinderen. De middelste zoon werd later president-directeur van Ivo van Haren Schoenfabrieken N.V.’, zo luidt de korte samenvatting. Op het verhaal uit 2013 reageerde in maart van dit jaar Huub de Ruijter uit Waalwijk. Zijn interesse was gewekt omdat hij 41 jaar werkzaam was geweest voor de firma Van Haren. Een correspondentie leidde tot nieuwe informatie en een ontmoeting van Huub eb Rinie in Waalwijk. Ze brachten een bezoek aan de oude fabriek aan het Hoogeinde, waar Ivo van Haren de succesvolle productie van schoenen tientallen jaren leidde. Momenteel is er een exclusieve meubelhandel gevestigd. Later die dag werd ook een bezoek gebracht aan de nieuwe locatie van het internationale concern. De nieuwe informatie zorgde voor nieuw materiaal en nieuwe aanknopingspunten in de diverse archieven, die reden waren om het verhaal te herschrijven voor het concern dat deze zomer 90 jaar bestaat.

Van Haren

Rinie: ‘Ik hoop dat veel mensen interesse hebben in het vernieuwde verhaal dat in zes afleveringen zal verschijnen. Als de laatste aflevering is gepubliceerd staan we voor de vakantieperiode, die gebruikt zal worden om nieuwe gedichten te schrijven en vooral ook om te zoeken naar onderwerpen voor nieuwe gedichten. Want dat laatste is soms nog moeilijker dan het dichten. Suggesties voor leuke onderwerpen waarover gedichten zouden kunnen gaan zijn van harte welkom.’


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.