Geen vonken maar snippers

Teleurstelling was er. Bij de brandweermannen, die de jaarlijkse kerstboomverbranding als een feestje beschouwen. Nu niet eens een brand bestrijden, maar zelf het vuurtje aansteken. Teleurstelling was er ook bij veel inwoners die de traditie graag in ere houden en op deze wijze makkelijk van hun kerstboom afkomen.

De locatie aan de Waalbandijk die een aantal jaren is gebruikt voor de kerstboomverbranding, is niet meer beschikbaar en daarom ging de brandweer op zoek naar een andere locatie. Bij de zoektocht moet rekening worden gehouden met een aantal voorschriften waaraan zo’n locatie moet voldoen. De veiligheidsaspecten wegen natuurlijk zwaar mee en daarnaast mag een dergelijke activiteit geen overlast opleveren voor de omgeving en voor het verkeer.

Kerstbomen versnipperen

De verbranding van een flinke stapel kerstbomen brengt een behoorlijke rookontwikkeling met zich mee, dus speelt de wind (en windrichting) een belangrijke rol. En toen de windrichting bekend was en aanwonenden vreesden voor overlast, werd besloten niet te gaan stoken. In allerijl werd het verbranden van de kerstbomen vervangen door het veel minder spectaculaire versnipperen. De brandweer heeft nu meer tijd om ook in Beneden-Leeuwen te gaan zoeken naar een geschikte locatie om de traditie volgend jaar te kunnen hervatten.

Tegenstanders van de verbranding vinden deze activiteit niet meer passen in een tijdperk waarin we met elkaar veel bewuster moeten omgaan met het milieu en de CO2 uitstoot. Iemand die bezorgd is om het milieu zou daarnaast ook geen echte spar moeten kopen om die na 7 jaar bij de kweker slechts drie weken in huis te plaatsen en dan naar de brandstapel te verwijzen. Dan is een verbranding ook niet nodig.

Maar voor de voorstanders is een gecontroleerde brandstapel van kerstbomen niet echt een belemmering en zij zien de traditie graag voortgezet. Hoe het ook verder gaat, wij houden jullie op de hoogte.

Foto's: Reinier Janssen

snipper2019002 snipper2019002 snipper2019002 snipper2019002 snipper2019002

Einderelatieadvies
Travel Counsellors Linda Kusters