Gemeente plant 600 nieuwe bomen

In februari en maart plant de gemeente West Maas en Waal, verspreid over het buitengebied, ongeveer 600 nieuwe bomen. De bomen komen te staan op plekken waar in de afgelopen jaren zieke of dode bomen zijn weggehaald en op plekken waar in het verleden bomen hebben gestaan zonder deze te vervangen door nieuwe bomen.

Bomen hebben veel voordelen
Bomen zorgen voor een prettige woon- en gezonde leefomgeving. Ze reinigen de lucht en zorgen voor zuurstof. Zo helpen bomen mee aan de bestrijding van de klimaatverandering. Door bomen aan te planten, verhogen we de natuur- en recreatieve waarde in het gebied.

Bomen gemeente

Biodiversiteit
Voor onze fauna en flora zijn bomen van levensbelang. Door bomen te planten, geven we vogels, vleermuizen en insecten nest- en schuilplaatsen. Bomen leveren voedsel in de vorm van bessen voor vogels, bloemen met nectar voor insecten en bladeren voor de rupsen van prachtige vlinders.

Waar en wanneer
Op de website van gemeente West Maas en Waal vindt u een kaart met alle plaatsen van de bomen. De werkzaamheden starten half februari en zijn voor 1 april afgerond.

Boomsoort en plantafstand
We hebben gekozen voor inheemse soorten (zoals iep, zwarte populier, els en linde) op een enkele populier na. Er komen verschillende soorten door elkaar. Dit maakt het bomenbestand minder kwetsbaar als er een boomziekte uitbreekt. Daarnaast draagt het bij aan meer biodiversiteit. De bomen worden op ongeveer 20 meter van elkaar aangeplant zodat ze de ruimte hebben om te groeien.

Henricus Hoeve
Van de Berg Woninginrichters