13-09-2019 2 min. Patrick van Haren

Herdenkingstocht langs platgebrande dijkwoningen

Herdenkingstocht langs platgebrande dijkwoningen

Op zaterdagavond 5 oktober aanstaande zal op gedenkwaardige wijze worden herdacht dat 75 jaar geleden de Duitsers een brandend spoor nalieten op de Waalbandijk. In die nacht brandden ze 43 huizen plat. Dat historische feit dat zo’n verschrikkelijk spoor naliet bij de vele dijkbewoners zal worden herdacht door in die nacht langs alle locaties van afgebrande huizen te gaan.

Gidsen
De tocht begint aan de Noorderpas te Beneden-Leeuwen. U wordt daar ontvangen in een tent waarin wordt uitgelegd wat er die avond gaat gebeuren. Daarna kunt u in groepen van 20 gaan wandelen over de Waalbandijk waar bij elke locatie zal worden gestopt waar in die oktobernacht van 1944 een huis is afgebrand. Bij ieder huis zal een bord staan met een tekst over dat huis en/of de bewoners. De wandeltocht eindigt bij Kulturhus D’n Dulper in Boven-Leeuwen waar u ontvangen wordt met koffie. Iedere groep wordt begeleid door een gids die goed is geinformeerd over de gebeurtenissen van destijds.

Treintje
Mocht u niet in staat zijn de afstand, twee en een halve kilometer, te voet af te kunnen leggen dan kunt u dat aangeven op het aanmeldformulier. U kunt in dat geval met Theo’s Express de tocht meemaken.

Opgave
De kosten voor deze wandeltocht bedragen vijf euro per persoon. Deze kosten dient u aan het begin van de tocht contant en gepast te voldoen. U kunt zich aanmelden voor deze tocht op de website van Museum Tweestromenland: www.museumtweestromenland.nl Beschikt u niet over een computer dan kunt u zich telefonisch aanmelden bij Leo Lemmers 06-45656912. In de week voor 5 oktober ontvangt u de starttijd. Dan weet u hoe laat voor u de wandeling zal beginnen.

Dagboek
Bij de start van de wandeltocht kunt u het dagboek van Harrie van Heertum kopen. In dat boekje beschrijft Harrie van Heertum zijn ervaringen van die nacht.

Tentoonstelling
Op 4 oktober wordt in museum Tweestromenland de tentoonstelling Bevrijding zonder Vrede geopend.Deze tentoonstelling gaat mede over deze brand. Vanaf 5 oktober is deze tentoonstelling voor het publiek geopend.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.