09-03-2018 3 min. Patrick van Haren

Honderd dagen afvalvrij

Honderd dagen afvalvrij

Avri Rivierenland is op maandag 5 maart gestart met het project 100-100-100. Naar aanleiding van de wervingsactie om honderd gezinnen in het Rivierenland enthousiast te krijgen om deel te nemen, reageerde liefst het dubbele aantal. Niemand is afgewezen of uitgeloot en zodoende zijn er 200 gezinnen met een grote diversiteit aan samenstelling en woonomstandigheden gestart. Onder hen bevindt zich ook ons gezin dat uit vier volwassenen bestaat. Gedurende de looptijd van het project zullen wij u via de nieuwseditie van Blik op Beneden-Leeuwen op de hoogte houden van alle ontwikkelingen en zullen wij tevens onze ervaringen met u delen.

Hoe kun je nu in vredesnaam afvalvrij leven?
Deze vraag is ons de afgelopen weken veelvuldig gesteld en ook wij wisten daar niet direct een passend antwoord op te geven. Tijdens de startbijeenkomst in het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen werd aan de Maas en Waalse deelnemers enige uitleg gegeven over het project. Afvalvrij leven zal een bijzondere uitdaging worden, zo werd ons al snel duidelijk. Maar daarbij moet wel worden opgemerkt, dat vele afvalstromen te recyclen zijn en daarom indirect als afvalstoffen gelden, maar ook als grondstoffen kunnen worden aangemerkt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan glas, karton, papier, textiel, ijzer en gft. Kortom, door te scheiden ben je al goed op weg.

Weigeren
We leerden echter woensdagavond van Simone (Avri) en Ankie Persoons (communicatie-adviseur) dat het afvalproject niet start bij het goed scheiden, maar al eerder, namelijk bij de aankoop van producten. De inkoop van teveel etenswaren, de aanschaf van spullen, die je achteraf niet blijkt te gebruiken, maar ook de artikelen die onnodig veel verpakkingsmateriaal bevatten, bijvoorbeeld koekjes die in een grote verpakking zitten, maar ook nog eens apart per stuk verpakt zijn. In de omgekeerde piramide die we te zien krijgen staat ‘Weigeren’ bovenaan, gevolgd door ‘Verminderen’ en ‘Hergebruik’. Pas dan komt het scheiden van afval in beeld en staat het woord ‘Recycle’ vernoemd. Als laatste volgt ‘Compost’, als één van de eindproducten van recyclen. Vanuit de groep komt de opmerking van Henk, die nog een belangrijk woord mist in de piramide. Het woord ‘Opvoeden’ of ‘Preventie’ zou wat hem betreft bovenaan mogen staan en dat is een prima suggestie.

Avri

Vooral de afvalquiz door Simone en Ankie wijzen de deelnemers op de omvang van de afvalproblematiek. Per minuut verdwijnt er een volle vrachtwagen aan plastic in de oceanen. Dat maakt indruk. Foto: Markeon

Plastic
Het inzamelen van plastic is inmiddels goed ingeburgerd, maar levert daarentegen nog altijd een enorme berg afval op. Bij het recyclen ervan is sprake van downgrade. Dat wil zeggen dat het ingezamelde plastic een kwalitatief steeds minder goed product oplevert bij herhaaldelijk recyclen. De problematiek van de plastic soep komt ter sprake en is een enorm groeiend probleem. Als het in dit tempo doorgaat is er in 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen. Met in het achterhoofd ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ gaan we vervolgens deelnemen aan de Afvalquiz. Al zijn de resultaten prima te noemen, niemand komt foutloos uit deze beproeving.

Weekopdracht
Na het vragenrondje krijgen we een weegapparaat mee, waarmee we 14 weken lang ons restafval gaan wegen. Via het digitale platform vullen we deze week dagelijks in hoeveel verpakkingen we lostrekken. Dat loopt bij ons nog aardig op en maakt ons bewust van het vele verpakkingsmateriaal wat we ‘cadeau’ kregen bij onze aankopen. Op het platform zien we de resultaten van andere deelnemende gezinnen voorbijkomen. Op donderdagmiddag hebben we boodschappen gedaan en al wat beter gelet op de verpakkingen waarin de levensmiddelen zijn verpakt. We merken wel dat we toch graag blijven vasthouden aan de producten en merken die we gewend zijn doorgaans te kopen. Zondagavond gaan we het restafval wegen van de afelopen week. We hebben onze grijze kliko vorige week laten leegmaken en beginnen zo met een schone lei. lekker overzichtelijk. Op dit moment is er nog bijna geen restafval. De eerste stappen naar minder afval zijn gezet deze week. Verstandiger omgaan met ons milieu zijn we aan onze kinderen en volgende generaties verplicht. Volgende week maken we onze eerste resultaten en ervaringen bekend in de volgende aflevering.

Waar zou jouw uitdaging liggen om afval te verminderen? We zijn benieuwd naar jouw reactie. Dat kan onderaan deze pagina.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.