Inschrijving voor optochten gesloten

Via de centrale inschrijving voor carnavalsoptochten in de gemeentes Druten en West Maas en Waal zijn er dit jaar 208 inschrijvingen binnengekomen. Dat zijn er 19 minder dan vorig jaar. Dit samenwerkingsverband van carnavalsverenigingen uit tien dorpen schreef 45 individuen, 66 loopgroepen en 97 carnavalswagens in. De deelnemers kunnen aan meerdere optochten meedoen. Teijn Salet rekende namens de overkoepeling uit dat een deelnemer gemiddeld aan 3 optochten deelneemt.

De daling is het meest te zien bij de wagens en dat wordt vooral toegewezen aan het ontbreken van voldoende bouwplaatsen. Dat de daling het gevolg is van de nieuwe geluidsregels, betwijfelt Teijn Salet. Bij de loopgroepen en individuen is een lichte daling te zien, maar de ervaring leert dat sommigen tot het laatst wachten om vooral erg actueel te kunnen zijn. Die kunnen dan nog redelijk makkelijk bijgeschreven worden.

Bij carnavalsvereniging De Braoiers in Beneden-Leeuwen is tegen alle verhoudingen in een groei te zien in het deelnemersveld. Daar zijn vooral veel loopgroepen te zien. In de verlichte optochten rijden traditioneel de meeste wagens mee omdat die makkelijker met verlichting kunnen werken dan loopgroepen.

In het reglement voor carnavalsoptochten in Maas een Waal is onder punt 4 een wijziging aangebracht waar nogal wat over te doen was. De organiserende verenigingen zijn al jaren bezig om het geluid te reduceren en voornamelijk carnavalsmuziek te laten draaien. Dat is niet in alle gevallen gebeurd en vorig jaar zijn de klachten over geluidsoverlast weer toegenomen. Daarom staat er nu in het regelement onder punt 4: Er mogen maximaal 6 boxen worden gebruikt, welke zichtbaar dienen te zijn en verspreid over de wagen. Het hebben van een geluidswal op de achterzijde van de wagen is niet toegestaan. Gebruik van geluidsapparatuur is uitsluitend toegestaan gedurende de deelname aan de optocht.

De Grote Reut van Lauwe is dit jaar te zien op zondag 3 maart vanaf 15.00 uur. Het startpunt is bij het oude gemeentehuis aan de Zandstraat en eindigt nabij mfa De Rosmolen. Een dag eerder is om 14.00 uur de Jeugdreut te zien. En op de vrijdag vóór carnaval trappen de scholen als eerste af met hun eigen gezamenlijke optocht.Hooftzaak
Wim Nijs Maatwerk en Interieurbouw