Je vaste lasten in 2020

Door Rinie van Haren

Het is een ongemakkelijke traditie voor consumenten dat overheden en bedrijven het nieuwe jaar steeds weer aangrijpen om tarieven naar boven toe bij te stellen. Zelden hoor je van verlagingen. Die zijn er overigens wel voor 2020. Sinds 1 januari 2020 geldt voor elektronisch geleverde boeken (e-books), kranten en tijdschriften het lagere btw-tarief van 9%. Voorheen was dat nog 21%. Er is daardoor geen verschil in btw-tarief meer tussen papieren kranten, tijdschriften en boeken en de elektronische versies. E-books en digitale kranten en tijdschriften kunnen hierdoor goedkoper worden. On belastingstelsel gaat van drie naar twee schijven. Door de veranderingen in de inkomstenbelasting worden de lasten van de meeste burgers lager. Of iemand er op vooruit gaat, hangt ook af van de persoonlijke situatie en eventuele veranderingen daarin.

Bespaar in 2020 op uw uitgaven, vaste lasten en leef goedkoper met de onderstaande aandachtspunten. De echte rijkaards op deze wereld zijn vaak ook de meest spaarzame mensen. Ze geven alleen geld uit voor dingen die er echt toe doen. Eigenlijk volgen we dit voorbeeld te weinig. Zeker in dure tijden is het goed om uw inkomsten en uitgaven eens goed tegen het licht te houden. Daarom enkele gouden tips om te sparen, nuttig in crisistijd. Laat ook gratis geld zoals een zorgtoeslag niet liggen. Betaal de hypotheekrente vooruit. Besparen is vooruitzien.

Zijn al jouw verzekeringen nog helemaal actueel? Zijn er misschien zaken die niet meer of anders verzekerd moeten worden? Zijn er veranderingen opgetreden waardoor je de polissen zou moeten herzien? Hoogste tijd dus om die map met polissen eens tegen het licht te houden. Maak eens een afspraak met jouw adviseur.

Hetzelfde geldt voor jouw abonnementen. Als je een opsomming moet maken van welke abonnementen je allemaal hebt afgesloten, zul je er niet direct bij stilstaan hoeveel dat er zijn. Internet, TV, mobiele telefoon, leesmap, tijdschriften, sportclub, krant, sportschool, enzovoorts. Zijn al die abonnementen nog helemaal afgestemd op je behoeftes? Kijk er eens kritisch naar. Wellicht kun je abonnementen opzeggen of aanpassen, zodat je ook daarop kunt besparen.

Je zorgverzekering is een flinke post op je huishoudbudget. Een collectieve ziektekostenverzekering kan in een aantal gevallen zeker voordelig uitpakken, maar het blijft goed vergelijken of dat ook voor jou geldt. Meerdere organisaties op internet bieden flinke kortingen aan. Begin ook op tijd met het vergelijken van jouw zorgverzekering met andere aanbiedingen op het internet.

De energienota is ook zo’n post waar je veel geld aan kwijt bent elke maand. Waar kun jij op besparen om die kosten wat verder te drukken. Maak je al gebruik van LED verlichting? De aanschaf is weliswaar hoger maar dat verdient zich snel terug. Zet de verwarming op tijd terug, niet pas dan wanneer je naar bed gaat. Laat de kraan niet lopen tijdens het tanden poetsen. Gebruik regenwater voor je tuin en terras door het op te vangen in een regenton. Zorg voor een goed geïsoleerd huis. Er zijn tal van bespaarmogelijkheden in en rond het huis. Het is momenteel een geschikt moment om duurzaam te investeren. Het spaargeld brengt nauwelijks rendement op en door te investeren in het opwekken van duurzame energie rendeert je spaargeld stukken beter.

Vergeet niet om de zorgtoeslag of huurtoeslag aan te vragen als je daarvoor in aanmerking komt.

Beja Verhuur
Skoen