15-11-2019 2 min. Patrick van Haren

Komt er een geboortebos

Komt er een geboortebos

Of het, net zoals in Tilburg geboortebos gaat heten is niet zeker, maar als het aan de SP ligt kunnen kersverse ouders straks voor hun pasgeborene een geboorteboom in de gemeente planten. Met de motie die de SP indiende tijdens de raadsvergadering van 6 november vroeg de SP naar een haalbaarheidsonderzoek voor dit plan. Daarnaast wil de SP de boomfeestdag in de gemeente weer nieuw leven inblazen. Volgens wethouder Mol echter, ligt het initiatief voor een boomfeestdag bij de scholen en is er tot nu toe geen vraag naar geweest. Het idee om subsidie te geven voor geboortebomen werd echter unaniem gesteund.

Geboortebos

De gemeente heeft een groenbeleidsplan waarin staat dat er voor elke gekapte boom er één terug moet komen. De laatste jaren is dit echter niet gebeurd waardoor er meer bomen verdwenen zijn dan aangeplant. Dit heeft verschillende oorzaken zoals leidingen ter plekke, wortelopdruk of te weinig ruimte. En niet iedereen wil een boom voor zijn deur.

Toch is het belangrijk om te zorgen voor een toename van het aantal bomen. Als het om klimaatveranderingen gaat is CO2 (koolstofdioxide) uitstoot het grote probleem. Bomen nemen CO2 op en zetten dat om in zuurstof. Daarnaast zorgen bomen in de warmere zomers voor verkoeling in onze straten en buurten en houden ze tevens het water vast.

Het is dus goed om zo veel mogelijk draagvlak te krijgen voor het planten van bomen. Dat kan door mee te doen aan de nationale boomfeestdag en het planten van geboortebomen.

Er zijn al meerdere gemeenten in Nederland die het planten van bomen stimuleren door geboortebomen te subsidiëren, hierbij kunnen ouders tegen een kleine bijdrage een boom aanschaffen bij de geboorte van een nieuwe inwoner. Deze bomen worden in de gemeente geplaatst op een aangewezen plek en de ouders krijgen een certificaat.

Nu de motie van de SP is aangenomen is het afwachten wanneer en waar de eerste geboorteboom geplant gaat worden.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.