Kunstwerk Jac Maris krijgt plek in museum

Het museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen heeft wederom een werk van Jac Maris weten te verwerven. Het betreft een plastiek dat Jac Maris in 1979 heeft gemaakt bij de bouw van de Rooms-Katholieke basisschool de Leeuwenkuil, vermoedelijk in het kader van de één-procentsregeling. Bij de bouw van openbare gebouwen werd vanaf 1951 één procent van de bouwsom gebruikt voor het laten maken van een kunstwerk dat vervolgens aan het gebouw, binnen of buiten, werd bevestigd.

Jac Maris is geboren op 21 februari 1900 en geboren in het Duitse Maagdenburg. In 1923 trouwde hij in Nijmegen met Wilhelmina Vermeer. Drie jaar later verhuisden zij naar Heumen waar zij het Blokhuis kochten, het atelier waar Maris vele kunstwerken maakte. Jac Maris overleed in 1996. Het Heumense Blokhuis is heden ten dage ingericht als ateliermuseum.

Maris heeft voor de Leeuwense school een plastiek gemaakt van geglazuurd terracotta waarop water, vogels en drie leeuwen zijn te zien. De leeuwen verwijzen vermoedelijk naar de naam van de school; de Leeuwenkuil. In april 2019 gaat de Leeuwenkuil samen met de openbare school De Wijzer samen in een nieuw gebouw en vormen zo het IKC (Integraal kind centrum). Direct daarna wordt de Leeuwenkuil afgebroken. De directie van de Leeuwenkuil was zo vriendelijk om het plastiek aan het museum te schenken.

Jac Maris Leeuwenkuil

Janine mode
Kinderdagverblijf Stip & Stap