13-03-2020 4 min. Rinie van Haren

Debuutroman Gea van Beuningen absolute aanrader

Leeuwense schrijfster presenteert debuutroman

Coproductie van een fictieve roman met aangrijpend en levensecht verhaal

Een absolute aanrader en heel geschikt om te lezen in een periode dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven.

Door Rinie van Haren

Ze praat al even graag als ze schrijft. Dat komt ongetwijfeld door het enthousiasme over het onderwerp: de onlangs uitgebrachte roman ‘Ik ga met je mee’ die voor ons op tafel ligt. Deze nieuwste pennenvrucht is een coproductie van de Leeuwense schrijfster Gea van Beuningen en de uit Elst afkomstige schrijver Erik van Ophoven. Gea heeft zich het schrijven eigen gemaakt en is in staat om je met haar verhalen compleet in die andere wereld te laten begeven.

Schrijfwedstrijden
Inmiddels heeft ze evenals haar compagnon Erik aan tal van schrijfwedstrijden deelgenomen en daarbij diverse prijzen gewonnen. Haar kinderboek ‘De mama’s van Sterre’ zag in maart 2011 het levenslicht met een presentatie door de Belgische minister Pascal Smet. Dat boek gaat inhoudelijk over een niet traditioneel samengesteld gezin. En drie jaar geleden begon ze aan een nieuwe uitdaging. Ze ontmoette schrijver Erik van Ophoven en samen besloten ze een idee uit te werken. Een rouwadvertentie in een landelijke krant trok namelijk hun aandacht en vormde het uitgangspunt voor een fictieve roman waarin de grens van zelfbeschikking wordt blootgelegd en tot flinke discussies leidt. Hoe het zover kwam en vooral hoe het verder ging wordt uitgebreid beschreven in een boeiende roman.

Gea van Beuningen en Erik van Ophoven

Nieuwsgierig
Het is best uniek dat twee schrijvers gezamenlijk aan een boek werken, maar wel elk vanuit een andere invalshoek. Gea zegt daarover: ‘De schrijfstijl van Erik en mij heeft meer overeenkomsten dan we vooraf hadden verwacht. We hebben allebei die nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt. We namen elk een rol in de verschillen in perspectief tussen een man en een vrouw waarin voldoende vrijheid overbleef voor de ideeën van ieder van ons afzonderlijk. We vroegen ons af toen we de overlijdensadvertentie in dat dagblad voor ons hadden liggen wat zich daar allemaal had afgespeeld. We kozen er heel bewust voor ons eigen verhaal te schrijven. We kozen voor fictie.’

Samenwerking
Aanvankelijk hadden de twee niet het idee dat het zo’n aangrijpend onderwerp zou zijn. Dat is het zeker geworden. Wanneer je al lezend de sympathie gaat voelen voor de hoofdpersonen in het boek, laat je je al snel meeslepen en wil je doorlezen. Weten wat er gaat gebeuren. ‘Echt felle discussies over de teksten hebben we niet veel gehad. Wel veel inhoudelijke afwegingen gemaakt. Natuurlijk hebben we elkaar gecorrigeerd waar dat nodig werd gevonden en zijn er passages verdwenen, die eerder goed leken te zijn. Steeds wisten we elkaar weer te vinden. Kwetsbaarheden werden open en eerlijk besproken en dat heeft geleid tot een fijne samenwerking. Soms bleek een passage te lang en werd er over en weer afgewogen. Maar dan bleek het ondanks de lengte zo goed te passen dat we ervoor kozen het te laten staan. Toen het boek klaar was heb ik het eerst aan een scriptbureau laten lezen zonder erbij te vertellen dat ik het niet alleen had geschreven. Toen de reactie kwam dat het goed geschreven was heb ik verteld dat het een coproductie was. Dat dit niet was opgevallen was misschien wel het mooiste compliment want daarmee was dit project meer dan geslaagd.’
Op de vraag of de NVVE (de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie) al heeft gereageerd, zegt Gea: ‘We hebben bewust nog geen contact gezocht. Het boek moet zeker geen pleidooi worden. We zijn wel benieuwd naar hun reactie maar wellicht hebben we daar later nog eens contact over.’

Gevestigde orde
Ze vindt het jammer dat je zoveel moeite moet doen om aandacht te krijgen voor je boek. Gevestigde namen hebben in de media vaak een streepje voor. Afgelopen week besteedde Omroep Gelderland aandacht en mochten Erik en Gea hun verhaal komen doen. Buiten een eerder interview bij RN7 blijft met name aandacht in geschreven media uit. Dat mag opvallend genoemd worden want de reacties van lezers die het boek intussen hebben gelezen zijn lovend.

Gea van Beuningen en Erik van Ophoven

Recensies
‘Een bijzonder boek, met een problematiek die aangrijpt. U beiden kunt schrijven, dat lijdt geen twijfel’, zo is de reactie van Otto de Kat, schrijver van onder andere Julia, Man in de verte en De langste nacht.
‘Het verhaal is met veel lucht en humor beschreven, soms is het moeilijk te geloven dat Thom en Florine fictieve personages zijn – ik ben echt familie van ze geworden.' Marjet Maks, schrijver en recensent.

Mijn eigen ervaring met het boek: 'Ik heb intussen ook zelf het boek mogen lezen en ben aangenaam verrast. De aanvankelijk aparte levenslijnen vloeien heel natuurlijk samen en zijn realistisch en herkenbaar geschreven waarbij de twee verschillende schrijvers duidelijk op één lijn zitten. De eerste helft van het boek heb ik in fases gelezen, afhankelijk van de beschikbare tijd. Dat was bij de tweede helft van het boek wel anders. Het verhaal liet me niet meer los en ik moest zonder onderbreking weten hoe het verder ging. Wat een boeiend en aangrijpend verhaal.'

Ook zo nieuwsgierig geworden?
Het boek ‘Ik ga met je mee’ door Gea van Beuningen en Erik van Ophoven is onder andere te koop bij The Read Shop in Beneden-Leeuwen, bij Bruna en Primera in Druten en ook bij de boekhandels die bij Centraal Boekhuis zijn aangesloten. Liever online bestellen? Dan kun je terecht bij onder andere Bol.com en Libris.nl.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.