25-05-2018 1 min. Patrick van Haren

Maas- en Waaljutters aan de slag

Maas- en Waaljutters aan de slag

**Zaterdag 26 mei gaan 13 verenigingen jutten langs de Maas en de Waal. De verenigingen ruimen het zwerfval op in de uiterwaarden. Het doel ervan is een schone en leefbare Maas en Waal.

Zwerfafval**
In het voor- en najaar worden langs de Maas en de Waal opruimacties gehouden. In verschillende gemeenten langs de Maas en de Waal ruimen vrijwilligers zwerfafval op. Hiermee wordt voorkomen dat het afval in de rivieren belandt. Afval in de rivieren belandt uiteindelijk in de zee, waar de plastic soep veel schade toebrengt aan het leven in zee. Op zaterdag 26 mei en zaterdag 6 oktober gaan 10 verenigingen aan de slag aan de Waaloever en 3 verenigingen aan de Maasoever.

Veel animo

Maar liefst 34 verenigingen, maatschappelijke organisaties en groepen vrijwilligers uit West Maas en Waal gaven zich dit jaar op om te gaan jutten. Eén van de criteria voor de selectie is dat verenigingen die nog nooit hebben gejut voorrang hebben. De diversiteit van de 13 deelnemende verenigingen is groot: zo doet een zanggroep en een toneelvereniging mee, maar ook een sportclub, corsoclub en een buurtvereniging. Alle deelnemers krijgen vooraf instructies en spullen zoals vuilniszakken, hesjes, handschoenen en grijpers om goed te kunnen jutten.

Vergoeding
Verenigingen die meedoen ontvangen een vergoeding die varieert van € 250,- tot € 750,-. Dit hangt onder andere af van de omvang van het schoon te maken gebied.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.