Maas en Waal heeft eigen vlag

Door Rinie van Haren

Alle stoelen in het museum Tweestromenland zijn bezet en waar nog staanplaatsen zijn, staan mensen schouder aan schouder. De opkomst is onverwacht groot voor het bijwonen van een bijzondere onthulling. Uit de vele ontwerpen wordt vanavond de winnende vlag gekozen die als identificatie zal fungeren van onze regio. De nieuwe voorzitter van Historische Vereniging Tweestromenland, Cobie Gommers, hield een kort openingswoord. Huub Mombers hield een korte presentatie Van Wimpel tot Vlag over de vlag en zijn functie en vertelde over de raakvlakken met de heraldiek. Daarna werd uitleg gegeven over het ontstaan van de wedstrijd, het verloop en de jurering.

Het Land van Maas en Waal heeft vanaf heden een eigen vlag. Na de verkiezing, op initiatief van Drutenaar Leo Adams, werden uit liefst 54 ingezonden ontwerpen, drie genomineerden aangewezen. Het publiek kon vervolgens stemmen op de drie kandidaten en deed dat massaal. Op de derde plaats eindigde het ontwerp van Paul van Boekhoorn uit Wijchen. Als tweede kwam Giel Kuipers uit Druten uit de bus.

Vanuit de gemeente Druten zijn de meeste stemmen genoteerd, bijna 30%. Twee van de drie genomineerden kwamen dan ook uit Druten. Ook vanuit West Maas en Waal is veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te stemmen, namelijk door 28%. De gemeenten Wijchen en Beuningen leverden elk 10% stemmen.

Vanavond is in museum Tweestromenland bekend gemaakt dat het ontwerp van Wim en Esther Hendriks uit Druten gekozen werd door 740 stemmers als winnend ontwerp. Deze vlag zullen we dus veelvuldig gaan tegenkomen in onze regio. Voor de drie ontwerpers waren er pakketten met heerlijke streekproducten en bloemen. Voor de winnaars was er daarnaast het eerste exemplaar van de nieuwe Maas en Waalse vlag. De vlag is bestelbaar via info@tweestromenland.nl

Vlag Maas en Waal

Wim en Esther Hendriks met hun winnende vlag. Foto: Markeon

 

Cafe de Bever
Petra Schoenmode