24-05-2019 2 min. Patrick van Haren

Maas en Waalse Molendag

Maas en Waalse Molendag

Bezoek de mooiste molens in deze regio tijdens de Maas en Waalse Molendag

Iedere eerste zondag in juni organiseren de molenaars van tien molens in dit gebied een open dag.
Op deze dag is het mogelijk de molens van binnen te bezichtigen onder begeleiding van de molenaars die graag uitleg daarbij geven. Bij voldoende wind zullen de molens ook draaien.
Verder zijn er voor deze dag diverse activiteiten georganiseerd, zoals fietstochten, prijsvragen en een kleurwedstrijd voor de kinderen.

Ook de Leeuwense stellingmolen De Wielewaal zal draaien en bij voldoende wind ook malen. Dit jaar geen koffie en pannenkoeken. De molen zal draaien en bij voldoende wind ook malen. Ook kan de gerenoveerde graanreinigingsinstallatie met houten machines en platte riem aandrijving bekeken worden. Molenaar Peter van Kuik zal desgewenst uitleg verschaffen en vragen beantwoorden.

De molens die deelnemen aan deze dag zijn:

Tot Voordeel en Genoegen, Alphen (1798) Deze molen is een gesloten standerdmolen en heeft als bestemming het malen van graan. Er wordt alleen voor demonstratiedoeleinden gemalen.
De Hernense molen, Hernen (1745) Deze molen is een ronde stenen beltmolen en heeft als bestemming het malen van graan. Er wordt alleen voor demonstratiedoeleinden gemalen.
Korenmolen Dreumel, Dreumel (1845?) Deze molen is een ronde stenen stellingmolen en heeft als bestemming het malen van graan. Helaas is deze molen niet maalvaardig.
De Wielewaal, Beneden Leeuwen (1857) Deze molen is een ronde stenen stellingmolen en heeft als bestemming het malen van graan. Nu maalvaardig.
Korenmolen Maasbommel, Maasbommel (17??) Deze molen is een ronde stenen stellingmolen en heeft als bestemming het malen van graan. Nu maalvaardig.
Standerdmolen 'De Haag', Beuningen (1704) Deze molen is een gesloten standerdmolen en heeft als bestemming het malen van graan. Maalvaardig maar niet actief.
Standerdmolen Batenburg, Batenburg (17??) Deze molen is een gesloten standerdmolen en heeft als bestemming het malen van graan. Nu maalvaardig.

Voor jong en oud een interessante en leerzame dag. Kom ook voor een monumentaal bezoek naar deze prachtige molens.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.