18-01-2019 3 min. Patrick van Haren

Nominaties voor De Zilveren Camera bekend

Nominaties voor De Zilveren Camera bekend

De Zilveren Camera is de Nederlandse prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie en wordt sinds 1949 uitgereikt. Stichting De Zilveren Camera is de drijvende kracht achter het initiatief. De Zilveren Camera heeft als taak de kwaliteit van de fotojournalistiek in Nederland te verhogen, een opdracht die nog komt van de oprichters in 1949. Het belangrijkste instrument hiervoor is de jaarlijkse wedstrijd, waarmee prijzen worden toegekend in diverse categorieën en de keuze voor de belangrijkste onderscheiding voor nieuwsfotografie in Nederland: de Canon Zilveren Camera.

De Stichting verzamelt de winnaars van de wedstrijd in een reizende expositie en een jaarboek dat verkocht wordt. Hiermee wil de Stichting de kracht en relevantie van fotojournalistiek onder de aandacht van het publiek brengen. De jury van de wedstrijd wordt aangesteld door het bestuur van de Zilveren Camera en bestaat uit professionals uit de wereld van de media, journalistiek en fotografie.

De Zilveren Camera is maatgevend voor de Ne­derlandse fotojournalistiek en toont jaarlijks de stand van het vakgebied. Zij stimuleert kwaliteit en vernieuwing in alle disciplines van de visu­ele journalistiek. Tegelijkertijd wil de Zilveren Camera het belang van fotojournalistiek voor een pluriforme, democratische en open samen­leving benadrukken.

De Zilveren Camera wil een platform zijn om de fotojournalistiek in al haar facetten te stimuleren en de binding met fotojournalisten te vergroten. Gericht op jong en oud, op hard nieuws, op verdieping en vernieuwing. De Zilveren Camera wil alle vormen van fotojournalis­tiek omarmen, wil versnipperen noch uitsluiten, en de kwaliteit van de fotojournalistiek voortdurend verbeteren.

Op 1 februari 2019 zullen de hoofdprijzen bekend worden maken. ‘Omdat we jarig zijn willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen en daarom hebben we het theater Gooiland afgehuurd. Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg zal het bal openen. Na de pauze zal Magnum fotograaf Newsha Tavakolian haar keynote speech geven,’ aldus de organisatie.

Uiteraard zullen de genomineerden aanwezig zijn, maar wanneer je na 1 december bij de eerste 100 inzenders zit, krijg je een uitnodiging voor de netwerkborrel die tegelijkertijd wordt gegeven. Via de directe videoverbinding met je neus erboven op, terwijl je met je collega’s een borrel drinkt!

De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie in Nederland. Jaarlijks kunnen beroepsfotografen met de Nederlandse nationaliteit (woonachtig in of buiten Nederland) en in Nederland gevestigde fotografen met een andere nationaliteit hun werk inzenden. De inschrijving startte op 1 december 2018 en liep tot en met 2 januari 2019. In de maand januari buigt de vakjury zich over alle inzendingen, de uitslag wordt op vrijdag 1 februari bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Fotografen kunnen werk inzenden voor verschillende categorieën en daarmee meedingen naar de belangrijkste prijs van de wedstrijd: de Zilveren Camera wisseltrofee en een geldbedrag van € 10.000. De winnende beelden worden verzameld in het Zilveren Camera Jaarboek en eerst tentoongesteld in Museum Hilversum, waarna de expositie door Nederland reist.

Regio
De shortlist met genomineerden is inmiddels gepubliceerd en we komen daarin onder andere twee fotografen tegen waarvan we regelmatig foto’s kunnen zien in dagblad De Gelderlander. Eveline van Elk uit Afferden en Flip Franssen uit Ubbergen bij Nijmegen. Een andere bekende fotograaf, die werkzaam is voor onder andere de Volkskrant is Marcel van den Bergh uit Appeltern. We wensen de fotografen veel succes tijdens de verkiezingen.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.