14-09-2018 2 min. Patrick van Haren

Open dag bij Brandweer Leeuwen

Open dag bij Brandweer Leeuwen

Als de vlam in de pan slaat, wat moet je dan doen? Kent iedereen die samen met jou in huis woont de vluchtroute bij calamiteiten? Heb jij de nieuwe brandweerwagen al van binnen bekeken? Wat als je auto onder water raakt? Waar kan ik het best een brandmelder bevestigen in mijn huis?

Open Dag
Voor een antwoord op bovenstaande en talloze andere vragen kun je terecht op de Open Dag van de Brandweer Leeuwen op zaterdag 6 oktober, die wordt georganiseerd voor alle leeftijden. Op die dag gaan de deuren van de brandweerkazerne aan de Van Heemstraweg in Beneden-Leeuwen wagenwijd open voor jou. Iedereen kan dan kennismaken met alle werkzaamheden die de brandweerlieden op hun pad kunnen tegenkomen.

Taken
De brandweer heeft verschillende taken. Je denkt natuurlijk meteen aan het blussen van een brand. Maar de Leeuwense brandweerlieden helpen bijvoorbeeld ook bij verkeersongelukken of bij voertuigen die te water zijn geraakt. En ze proberen daarnaast vooral ook een brand te voorkomen, door voorlichting te geven en te controleren of gebouwen wel aan de regels voldoen. En de Open Dag is zo’n voorbeeld van voorlichting geven.

Hulpverlening
Bij 'hulpverlening' kun je bijvoorbeeld denken aan het bevrijden van dieren in nood, het opruimen van omgewaaide bomen en het leegpompen van huizen. Of aan een zwaar auto-ongeluk, waarbij de auto voorzichtig moet worden opengeknipt om de bestuurder te redden. Daarvoor zijn veel materialen nodig die je allemaal kunt bekijken. Er zullen ook demonstraties plaatsvinden.

Preventie
De brandweer voorkomt branden door advies te geven aan mensen en bedrijven over brandveiligheid. Ook controleren ze bij de bouw van bijvoorbeeld een winkel of woonwijk of de brandveiligheidsregels wel gevolgd wordt. Ben je wel eens op een festival geweest of bijvoorbeeld naar Wiellawaai? Ook daar heeft de brandweer meegeholpen om na te denken hoe iedereen zo veilig mogelijk het terrein kan verlaten als er iets aan de hand is. De vrijwilligers van de brandweer zullen tijdens de Open Dag op het gebied van preventie veel informatie verschaffen. Je krijgt dan ook uitgebreid de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Demonstraties
Er staan voertuigen van de brandweer en andere hulpverleningsvoertuigen opgesteld en je kunt een kijkje nemen in de brandweerkazerne. Er zijn verdeeld over de dag een groot aantal demonstraties. Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld met Brandweerman Sam op de foto.
Kortom, een leerzame en soms ook spectaculaire Open Dag die je zeker niet aan je voorbij mag laten gaan.

Open Dag Brandweer Leeuwen
Datum: zaterdag 6 oktober 2018
Tijd: van 12:00 uur tot 16:00 uur
Locatie: In en rond de brandweerkazerne
Adres: Van Heemstraweg Beneden-Leeuwen
Toegang: Gratis


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.