04-10-2019 2 min. Patrick van Haren

Oproep om halfstok te vlaggen langs route

Oproep om halfstok te vlaggen langs route

Op de tweede zondag van oktober, dit jaar dus op zondag 13 oktober, wordt voor de 74ste keer de herdenking voor Gesneuvelde Stoottroepen gehouden. Deze herdenking begint met de ontvangst van genodigden en hoogwaardigheidsbekleders, plaatselijk en provinciaal bestuurders en overige belangstellenden en daarna volgt een korte presentatie in mfa De Rosmolen De stille tocht volgt de kortste route van mfa De Rosmolen naar de herdenkingskapel.

Halfstok vlaggen Stoottroepenherdenking

De inwoners die langs de nieuwe route wonen, wordt vriendelijk verzocht om de Nederlandse vlag halfstok uit te hangen tussen 11:00 uur en 15:00 uur. De route is als volgt:
Start vanaf mfa De Rosmolen, Leliestraat, Seringenstraat, Zonnebloemstraat, Akkerstraat, Rozenstraat, Pastoor Zijlmansstraat, eindigend bij de herdenkingskapel en het ereveld.

Stille tocht Stoottroepenherdenking

De stille tocht zal omstreeks 12.45 uur plaatsvinden. Foto: Markeon

De Stichting Herdenking Gesneuvelde Stoottroepers dankt U bij voorbaat.

Route stille tocht

De route van de stille tocht

Het ontstaan van de herdenking van het regiment Stoottroepen

De gesneuvelde Stoottroepers worden al vanaf 1947 herdacht in Beneden-Leeuwen. In oktober 1944 kwam de eerste compagnie Stoottroepen naar Beneden-Leeuwen om de dijken te bewaken. De Waal was vanaf september 1944 oorlogsfront geworden. Zuid-Nederland was al bevrijd, maar aan de overkant van De Waal was Nederland nog steeds bezet door de Duitsers. Maas en Waal werd oorlogsgebied. Vanaf de overkant werd de bevolking beschoten met mitrailleurvuur en granaten. Duitsers kwamen overgevaren om brand te stichten of mensen om te brengen. De Stoottroepen hebben zo goed als mogelijk geprobeerd de bevolking te beschermen.

Door het oorlogsgeweld zijn 31 inwoners van Beneden-Leeuwen omgekomen. Voor hen is een monument opgericht op de begraafplaats achter de kerk. Deze slachtoffers worden jaarlijks herdacht op 4 mei en tijdens de herdenking op de 2e zondag van oktober.

Ook sneuvelden er Stoottroepers. De eerste Stoottroepers werden begraven in de tuin van Huize Sint Elisabeth. Ter ere van hen werd in die tuin een herdenkingskapel opgericht. Elk jaar op de 2e zondag van oktober worden de gesneuvelde Stoottroepers herdacht. Niet alleen de “Stoters” van het eerste uur, toen in september 1944, maar alle Stoottroepers die sindsdien gevallen zijn, worden dan herdacht. Al hun namen staan gebeiteld in de marmeren platen die zijn aangebracht in de kapel. Een indrukwekkende lijst met namen van jonge mannen om stil van te worden. De laatste namen zijn van Stoottroepers die vorig jaar zijn gesneuveld in Uruzgan. De namen van de twee omgekomen Stoottroepers in Mali zijn ook toegevoegd.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.