15-11-2019 2 min. Rinie van Haren

Optimale fietsverlichting is noodzaak

Vele tienduizenden kinderen fietsen na schooltijd naar hun sportclub. Samen met verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen startten Lezyne en Veilig Verkeer Nederland op 28 oktober de fietsverlichtingscampagne “Ik val op” door jonge sporters en hun ouders te attenderen op het gemak van USB LED-verlichting.

‘Fietsers zonder licht’ staat bovenaan de lijst van gedragingen waar mensen een onveilig gevoel van krijgen in het verkeer. Hoewel we slechts 10% van de fietskilometers in het donker afleggen, vindt 20% van de ongevallen in het donker plaats. Toch vindt maar liefst 93% van de jongeren en jongvolwassenen (13 t/m 24 jaar) fietsen met fietsverlichting belangrijk voor de eigen veiligheid. Door in het donker met werkende voor- en achter-verlichting te fietsen neemt het risico op een ongeval met 17% af. Meer hoeven getallen niet te zeggen.

Veel jongeren pakken na schooltijd de fiets om op weg te gaan naar hun sportclub, ook niet het met de wintertijd al vroeg donker is. Sportclubs zijn vaak wat verder afgelegen van woongebied en zijn vaak bereikbaar via smallere toegangswegen waar niet altijd een fietspad is. De bijbehorende gevaren zien wij als recreatieve fietsers ook vaak genoeg, waarbij onze snelheid ook nog eens hoger ligt.

‘De wintertijd is ingegaan, de donkere maanden staan voor de deur. Goede fietsverlichting is letterlijk van levensbelang. Bijvoorbeeld als je ‘s avonds naar de sportclub fietst. Maar niet alleen op de fiets, ook als je in het donker de hond uitlaat of gaat hardlopen is het belangrijk dat andere verkeersdeelnemers jou tijdig zien: zorg dus dat je opvalt’, aldus verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.