Prins Cees in de ether

In de aanloop naar het komende carnaval worden op een aantal woensdagavonden prinsen en prinsessen carnaval uitgenodigd in de studio van regionale radiozender Extra FM tijdens het programma John op Woensdag. Afgelopen woensdag was het de beurt aan Prins Ad d’n Urste van de Bommelaers uit Maasbommel, het tweede uur was gereserveerd voor prinses Annemarie d’n urste van de Blautuuters uit Appeltern. In het laatste uur van deze live-uitzending kwamen prins Cees d’n Urste en zijn Funkenmarieke Robinn aan het woord. De Braoiers waren vertegenwoordigd met een flinke delegatie. Ook de prinsbegeleiders Joost en Johan aanwezig.

Presentator Joh Loderus heette het Lauwse gezelschap welkom na de eerste carnavalshit van het Feestteam, de Stuiterbal. Prins Cees had vooraf aangegeven geen traditionele buutenmars te willen, maar de voorkeur te geven aan de wereldhit Hulapalu van Andreas Gabalier.

Cees kreeg uitgebreid de gelegenheid zich voor te stellen, wie hij in het dagelijks leven is. ‘Hoe is de verkiezing in zijn werk gedaan waardoor jij de prins van de Braoiers bent geworden?’ vroeg John. ‘Na de Lampionnenoptocht begint de zoektocht naar de nieuwe prins. Dat is bij de Braoiers de traditie.’ Cees legde uit dat hij op de elfde van de elfde bezoek kreeg van enkele leden van de Braoiers met de vraag of hij prins wilde worden. Cees vroeg om bedenktijd. Op de achtergrond van de radiostudio roept Johan: ‘Hij kreeg elf minuten.’ Er klinkt gelach. Nadat Cees er met zijn vrouw Ingrid over had gesproken besloot hij die mooie kans aan te pakken. ‘En wie gaat het Funkenmarieke worden?’ vroegen de Braoiers weer. ‘Ik zou het liefst willen dat mijn dochter Robinn dat zou worden.’

Braoiers bij Extra FM

Natuurlijk was er voor presentator John Loderus een onderscheiding. Foto: Johan van den Akker

De Braoiers lieten weten dat ze dat zouden gaan vragen, maar het Funkenmarieke mag volgens de Braoierregels niet weten wie de prins wordt. Dat zou effe een dingetje worden in huize van Dreumel. Robinn werd gevraagd voor Funkenmarieke en ze nam het aanbod aan zonder te weten wie de prins zou worden. Dat bemerkte ze pas op de dag van de Prinspresentatie.

Na de carnavalsplaat van De Knallers ging het interview verder. Prins Cees vertelde over zijn werk bij Van Den Hurk Meubelen op maat – altijd op de fiets naar en van zijn werk -  en Funkenmarieke Robinn vertelde over haar studie. Dan is het tijd voor meer carnavalsmuziek. Alweer een Leeuwenaar: Lamme Frans zingt over bestaan als Zuipschuit. Eigen-Wijsz zingt over een tattoo op de bil en dan volgt het regionaal nieuws. Na het eerste half uur klinkt niet zonder reden Jettie Palettie. Zij zal een optreden verzorgen op de zaterdagavond van het carnaval tijdens het Hosmolenbal. Ook dan zal zij vast en zeker haar hit ‘Feest in de tent’ ten gehore brengen op de melodie van YMCA.

De Braoiers kondigen een Facebookactie aan waarbij twee maal twee kaarten kunnen worden gewonnen als men de juiste naam weet te raden van de prins der Braoiers van elf jaar geleden.

Cees vertelt over zijn werk als gemeenteraadslid, zijn hobby’s en hij schetst een deel van zijn bomvolle agenda als prins. Het interview bij Extra FM, de ontvangst van het eerste exemplaar van de carnavalskrant De Braoier, een bezoek aan De Torenuilen in Puiflijk, een bezoek aan Kleef, tussendoor twee avonden naar de gemeenteraad, interview met Blik op Beneden-Leeuwen, generale voor de pronkzittingen op donderdag en dan aansluitend op vrijdag en zaterdag de pronkzittingen. Startnummers uitgeven voor de carnavalsoptochten, op de Prinsenfoto bij De Gelderlander, het Goed-Vout feest voor mensen met een beperking, een bezoek aan de bouwplaatsen van de carnavalswagens en dan komt carnaval dichtbij.

De hoogste tijd voor meer muziek, te beginnen met Danny Panadero, de zanger uit Leeuwarden die zo succesvol was bij Marinus & Friends in de Rosmolen begin februari. Hij zingt over Danny’s Autopaleis en we gaan nog veel van hem horen. Op verzoek van Prins Cees klinkt Helen Fischer in de huiskamers met ‘Atemlos’. Barry Badpak zingt zijn carnavalsnummer van vorig jaar ‘Kratje Bier’ en met de Snollebollekes kwam weer bijna een einde aan het programma. Maar niet voordat John Loderus een prachtige onderscheiding in ontvangst mocht nemen en er nog even wat uitleg werd gegeven bij het draaien van de laatste plaat. Wir Sind Spitze zal op carnavalsmaandag in de Rosmolen het Tirolerfeest muzikaal opluisteren. John op Woensdag werd tot slot afgesloten met het nummer Sweet child of me van Wir Sind Spitze.Travel Counsellors Linda Kusters
Praktijk Coach Marianne