23-03-2018 2 min. Patrick van Haren

Publiek werd verrast met eigentijds blijspel

Publiek werd verrast met eigentijds blijspel

Zaterdagavond 17 en zondagmiddag 18 maart speelde Toneelgroep Leeuwen de komedie Oma & Co van Jannick Lennard. Een blijspel waarin een welgestelde familie van de een op de andere dag alles kwijt raakt. Daardoor ontstaan er allerlei vreemde verwikkelingen en gebeurtenissen, die zorgen voor de nodige spraakverwarringen, onbegrip en hilariteit. De spelers brengen hun rol met verve op de planken en weten het publiek te boeien en te amuseren.

‘Het was een bewogen jaar voor Toneelgroep Leeuwen. Er was helaas geen klik met de nieuwe regisseur die dit seizoen was aangetrokken, dus we hebben afscheid van elkaar genomen rond de jaarwisseling. We hebben toen besloten om door te zetten. Jan Brunst heeft de algehele leiding op zich genomen en werd dan ook blij verrast toe we hem even in het zonnetje zetten aan het einde van de uitvoering. Dat heeft hij dubbel en dwars verdiend’, aldus Peter Koolhout namens de Toneelgroep.

Toneelgroep Leeuwen

Normaal zijn de optredens in de Rosmolen de sluiting van het seizoen, maar door de omstandigheden zijn twee optredens verplaatst naar achteren, dus gaat Toneelgroep Leeuwen nog twee keer dit stuk opvoeren in Den Dulper in Boven Leeuwen en in Oss.

Peter vertelt over de voorbereidingen: ‘We hebben heel erg hard moeten werken om het stuk op tijd klaar te hebben. De druk was inderdaad erg hoog. We hebben wekenlang twee repetities per week nodig gehad. Natuurlijk ging er tijdens de uitvoeringen afgelopen weekend wel eens wat mis. Zo hield een speler de klink in de hand nadat de deur dicht was. Een stofzuiger die niet wilde starten, en vervolgens voor anderen weer in de weg lag. Soms werden namen inderdaad door elkaar gegooid. Maar in dergelijke gevallen was er dan altijd wel weer de souffleur om de spelers weer op het goede spoor te zetten. Soms valt het op in de zaal en dat geeft dan extra reacties.’

De Toneelgroep Leeuwen mag zich verheugen in een trouwe aanhang die tijdens de beide speeldagen weer heeft genoten van een avondje uit in eigen dorp of nabije omgeving. De verhaallijn was soms voorspellend, op andere momenten verrassend en komisch. Alle ingrediënten van een blijspel waren erin verwerkt en door de spelers op prima wijze vertolkt. De Toneelgroep Leeuwen gaat op zoek naar een nieuwe regisseur, want voor Jan was de belasting van regisseren, ondersteunen van licht en geluid én het spelen van zijn rol groot. Dat hij daarvoor veel waardering verdiende, werd duidelijk door het langdurige applaus van publiek en leden.

Toneelgroep Leeuwen

Foto's: Markeon


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.