18-01-2019 4 min. Patrick van Haren

Rondtrekkende Schaakkaravaan

Rondtrekkende Schaakkaravaan

Schaakvereniging Tornado uit Druten heeft een nieuw evenement ontwikkeld met de naam Schaakkaravaan Maas en Waal 2019. Een reizend toernooi met als inzet het Schaakkampioenschap van Maas en Waal. Er kan worden deelgenomen door inwoners van de gemeenten West Maas en Waal en Druten mits zij kunnen schaken en ouder zijn dan 7 jaar.

19 Januari om 13.30 uur gaat Schaakkaravaan Maas en Waal van start. Er zullen door de deelnemers twee schaakpartijen worden gespeeld in ‘schaaktempel’ Westerpoort Experience. Na Druten zullen achtereenvolgend ook Deest, Altforst, Leeuwen, Dreumel, Wamel en Maasbommel worden bezocht door de schaakkaravaan. Data, speellocaties en andere actualiteiten zijn te vinden op de website van Tornado: www.svtornado.nl

Sponsoring en subsidies
Schaakkaravaan Maas en Waal 2019, als vernieuwend initiatief van Schaakvereniging Tornado, is zeer goed ontvangen bij sponsors en subsidieverleners. Gemeente West Maas en Waal verleent een subsidie van ruim 500 euro waarmee ze aangeeft deze activiteit van SV Tornado graag te ondersteunen.

Opening door wethouders
Wethouders Ton de Vree van de gemeente West Maas en Waal en Sjef van Elk van de gemeente Druten openen op 19 januari het schaakfestijn. Een bijzonderheid in het geheel is dat de karavaan van start gaat in een gebouw precies op de grens van de twee gemeenten.

Goed voor het brein
Steeds meer onderzoek bevestigt wat ze bij Schaakvereniging Tornado al langer wisten. Kinderen die leren schaken, hebben daar later veel voordeel van door verbeterde concentratie en ruimtelijk inzicht, ontwikkeling van de creatieve en probleemoplossende vermogens en het leren omgaan met fouten en tegenslagen. Kortom veel kwaliteiten die bijdragen aan het geestelijk welzijn. In dit licht is het ook niet verrassend dat kinderen die leren schaken beter gaan scoren op zowel rekenen als taal. Ook heeft onderzoek aangetoond dat denksporten zoals schaken verouderingsziekten als Alzheimer vertragen. Kortom, voor jong en oud en alles wat er tussen in zit, is schaken een uiterst gezonde bezigheid.

Schoolschaak
Als schaken zo nuttig is, kun je je afvragen waarom in Nederland schaken niet standaard in de lesprogramma’s van de basisscholen is opgenomen. Een belangrijke reden die door kenners wordt genoemd, is dat de leerkrachten het spel vaak zelf onvoldoende beheersen. Gelukkig is er wat aan het veranderen. Docenten hoeven zelf niet meer te kunnen schaken om er les in te geven. Met een zelfsturend digitaal leerprogramma, genaamd Chessity, kan elk kind op de computer op zijn eigen niveau oefeningen doen. De leerkracht heeft daarbij voldoende tijd en middelen om het leerproces te volgen en kinderen te ondersteunen bij het zich eigen maken van het spel. Op de basisschool in Altforst wordt al gewerkt met deze methode.

Gezelligheid en genot staan voorop
Hoewel de organisatoren niet alles in de hand hebben, is wel als eerste doelstelling geformuleerd: gezellig genieten van het schaakspel. Vooraf, tijdens de grote pauze en aan het slot is er volop gelegenheid om in een afgescheiden ruimte onder genot van een hapje en drankje met elkaar wat bij te kletsen of nog wat partijtjes op te zetten. Op alle locaties zullen diverse aanmoedigingsprijzen worden uitgedeeld en de hoofdprijzen op de slotdag zijn bekers voor de eerste drie plaatsen. Voor jeugdspelers zijn nog drie extra bekers beschikbaar. De wedstrijdleiding is bij Tornado-coryfee Stan Jacobs in goede handen. Er zal worden ingedeeld volgens het Zwitsers systeem waarbij zo veel mogelijk, spelers van gelijke stand tegen elkaar kunnen spelen zonder dat men meerdere keren tegen dezelfde speler moet spelen. De actuele FIDE-regels voor het rapid zijn van toepassing en eventuele afwijkingen zullen vooraf door de wedstrijdleider worden meegedeeld.

Oude traditie in nieuw jasje
Met het nieuwe evenement wordt feitelijk een oude traditie hersteld. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd het laatste Schaakkampioenschap van Maas en Waal georganiseerd. In één weekend werden toen 7 partijen gespeeld met een bedenktijd van 20 minuten per speler. In de huidige opzet is er wat meer tijd om na te denken. De spelers hebben elk drie kwartier bedenktijd per partij en hebben ruim de tijd voor voorbereiding van de volgende partijen. In totaal worden 14 partijen gespeeld, maar zelfs afwezigheid op twee van de 7 dagen hoeft geen gevolgen te hebben voor de eindstand, daar de 10 beste resultaten bepalend zullen zijn.

Opgave
Aanmelding kan in principe aan de zaal, maar voor de organisatie en wedstrijdleiding is het wel handig dat men zich zo spoedig mogelijk even aanmeldt bij schaakkaravaan@svtornado.nl of 06-11474781


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.