15-11-2019 3 min. Patrick van Haren

SP wil onderzoek naar basisbanen

SP wil onderzoek naar basisbanen

SP doet voorstel voor het invoeren van het minimumloon voor werken met behoud van (bijstand) uitkering

De SP heeft op 6 november tijdens de gemeenteraad bij de behandeling van de begroting voor 2020 voorgesteld om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden om basisbanen in de gemeente West Maas en Waal in te voeren waarbij minimaal het minimumloon wordt betaald. De SP hanteert hier het principe ‘loon naar werk’ en vind dat het wettelijk minimumloon voor iedereen moet gelden, ook voor mensen die om wat voor reden dan ook moeilijk aan het werk komen. Basisbanen, stadsbanen of dorpsbanen zoals ze ook wel worden genoemd, zijn arbeidsvoorzieningen die door de gemeente ‘gecreëerd’ worden en in het verleden veelal wegbezuinigd zijn. Te denken valt aan de dorpsconciërge, de afvalcoach, boodschappendienst, hulp bij (sport) verenigingen of allerlei nuttig werk waar nu tekort aan is. Hoewel het veel voordelen heeft om het wettelijk minimumloon te betalen kreeg de motie die de SP indiende niet de meerderheid van de Raad en dus zullen mensen die dit nuttige werk nu doen, hier voorlopig niet volgens het wettelijk minimumloon voor betaald worden. Dit scheelt toch al snel 150,- tot 250,- euro.

Raadslid Willeke van Ooijen constateerde in haar betoog dat het ook in West Maas en Waal weer beter gaat met de economie en dat steeds meer inwoners betaald werk verrichten. Er is echter nog altijd een groep van in totaal 180 huishoudens die van een bijstandsuitkering moeten leven. Een aantal van deze werkzoekenden kunnen niet zonder steun van de overheid aan het werk komen en in West Maas en Waal wordt er daarom werk aangeboden in de vorm van participatiebanen. De mensen die dit betreft werken echter met behoud van uitkering en niet tegen het wettelijk minimumloon.

De SP vindt dat iedereen een eerlijke kans op goed werk verdient en een rechtvaardig inkomen en dat dit ook geldt voor mensen met een beperking of mensen die al heel erg lang zonder werk zijn. Daarbij komt dat er op het moment genoeg (ondersteunend) werk voorhanden is in onder meer de zorg, het groenbeheer, het onderwijs en het vervoer. Basisbanen kunnen zorgen voor leefbaarheid en levendigheid in de gemeente en van grote maatschappelijke waarde zijn.

Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen wanneer mensen minimaal het minimumloon verdienen. Een maatschappelijke (basis) baan is namelijk een goed aanvullend instrument om mensen betaald werk te laten verrichten. En uit de invoering in onder ander Assen, Nijmegen en Amsterdam blijkt dat mensen eerder doorstromen naar ‘echte’ banen.

Omdat bovendien bij een basisbaan minimaal het minimumloon wordt betaald, geeft dit een directe impuls aan de lokale economie. Mensen zullen hun loon over het algemeen lokaal besteden aan boodschappen en eerste levensbehoeften. Ook zijn er op termijn minder uitkeringen nodig en zullen de kosten voor de gemeente dalen. Uit een maatschappelijke kosten-baten analyse die de gemeente Amsterdam liet uitvoeren, blijkt dat tegen € 1 aan kosten, opbrengsten van € 1,20 staan.
Uiteindelijk hebben mensen aan het eind van de maand net een beetje meer geld over wat soms net het verschil kan maken tussen wel of niet mee doen in de maatschappij.

De meerderheid van de gemeenteraad in West Maas en Waal ziet die voordelen nog niet en de motie werd zonder al te veel tegenargumenten afgewezen.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.