Spontane wenskaartenactie voor bewoners St. Elisabeth

Door Rinie van Haren

Toen op donderdagavond een nieuwe maatregel werd afgekondigd door premier Rutte in de strijd tegen het coronavirus zullen vele mensen geschrokken zijn. Er mocht geen bezoek meer worden ontvangen in de verpleeghuizen en zorgcentra in Nederland. Voor de bewoners van deze tehuizen betekent dat een volledige isolatie van de buitenwereld. Alleen met de huidige technieken en communicatiemiddelen is digitaal contact mogelijk.

Melissa van Brakel uit Beneden-Leeuwen hoefde niet lang na te denken en zette in korte tijd een wenskaartenactie op voor de bewoners van St. Elisabeth in Beneden-Leeuwen. Zo’n actie kent eigenlijk voor meerdere partijen een win-winsituatie. Kinderen en volwassenen worden aangespoord om hun creativiteit in te zetten wat tevens een mooi tijdverdrijf oplevert als je aan huis gebonden bent. En het eindresultaat levert straks een mooie afleiding op als de bewoners van St. Elisabeth al die mooie kaarten en warme wensen in ontvangst mogen nemen.

Melissa van Brakel vertelt over de actie: ‘Om alle veiligheid in acht te nemen worden de kaarten, tekeningen, kleurplaten en wensen ingezameld op het adres Rozenstraat 27 in Beneden-Leeuwen. De creatieve werkjes kunnen worden ingestuurd tot en met 31 maart. Daarna zal de hopelijk grote stapel worden overhandigd aan het bureau Welzijn van Zorggroep Maas en Waal, afdeling St. Elisabeth. Daar zal worden gezorgd dat alle inzendingen door de bewoners kunnen worden gezien.’ In het eerste weekend werden al vele mooie inzendingen ontvangen dus het belooft een geweldige actie te worden.

Kaartenactie Elisabeth

Heel veel dank aan iedereen die al een bijdrage heeft geleverd. Er zitten allemaal prachtige exemplaren bij, wat een creativiteit.

Nu al bijna 300 kaarten
Op woensdag 25 maart is er al een eerste inzameling van bijna 300 kaarten en tekeningen aan een medewerkster van St. Elisabeth overhandigd. Dat kon niet op een spontane fysieke manier. De kaarten zijn door Melissa in een daarvoor bestemde box bij de hoofdingang van het verpleeghuis gedeponeerd en daarbij werd de noodzakelijke afstand gehandhaafd. Vervolgens is door de medewerkster de box mee naar binnen genomen en dat was het dan. Het bureau voor Welzijn van de Zorggroep Maas en Waal gaat zorgen voor distributie binnen het Verpleeghuis.

De kaarten en tekeningen die vanaf dinsdag 24 maart zijn ontvangen mochten nog niet worden overhandigd. Alle kaarten en tekeningen mogen niet direct bij de bewoners terecht komen omdat nooit zeker is of alle inzendingen virusvrij zijn. De tekeningen en kaarten moeten minstens 24 uur worden bewaard en dan pas kunnen ze worden gedistribueerd.

Papieren vreugde
Op donderdag 26 maart komen de eerste reacties naar buiten. Patricia van Avezaath is activiteitenbegeleidster bij Zorggroep Maas en Waal en noemt de actie een ‘TOP-actie’. De vele kaarten en tekeningen komen onder de ogen van de bewoners. ‘Zijn die voor ons? Wat prachtig. En we kennen die kinderen niet eens’, zo klinken de eerste reacties. ‘Dat die kinderen dat voor ons doen’, is een reactie van een bewoner die er vervolgens even stil van wordt. Er wordt zeker aan ze gedacht nu al die bewoners zo geïsoleerd zijn. Patricia: ‘Ik zag menigeen even opfleuren bij het zien van al die kaarten en tekeningen.’

Ontroerende reacties
De inzameling van kaarten en tekeningen loopt nog even door. Er is nog zeker behoefte dus laten we niet verminderen in ons enthousiasme. Voor wie nog niet in actie kwam om een mooie tekening of kaart te maken voor de bewoners van St. Elisabeth is er nog voldoende gelegenheid. De uiterste inzenddatum is 31 maart, dus laten we met elkaar nog eens flink actief aan de slag gaan. Het is voor nu een mooi tijdverdrijf.

LET OP: Rozenstraat 27 is NIET het adres van Elisabeth. De kaarten worden dus verzameld bij een woonhuis op nr 27, op de hoek met de Seringenstraat.

Kaarten

De postbox moest op woensdag en donderdag meerdere keren tussentijds leeggemaakt worden.

Inmiddels zijn er alweer honderden kaarten verzameld en het houdt maar niet op. Nu al wil Melissa iedereen heel erg bedanken voor alle inzendingen tot nu toe. 'De actie is nu al geslaagd maar het blijkt dat we nog maar op de helft zijn.'

kaart2020013 kaart2020013 kaart2020013 kaart2020013 kaart2020013 kaart2020013 kaart2020013 kaart2020013 kaart2020013 kaart2020013

Hooftzaak
RegioBank