16-05-2019 2 min. Patrick van Haren

Tips van de Groenspecialisten

Tips van de Groenspecialisten

Elke week verzorgen de groenspecialisten van GroenRijk zinvolle tips die prima van pas komen bij de verzorging van al het groen in en rondom jouw huis. Deze week wordt de Portulaca in het zonnetje gezet.

Waarom sluit ik ’s avonds mijn bloemen?
Portulaca planten beschikken over een prachtig mechanisme. Ze gaan bij zonsopgang open en ’s avonds sluiten ze weer. Dat is niet alleen mooi, maar ook noodzakelijk voor de groei. Door het sluiten houden de planten de warmte vast die ze overdag verzamelen. Voor de helmknoppen en de stempel is deze warmte essentieel. Het openen en sluiten is dus een groeistrategie én de weg naar heel veel kleurrijke bloemen. Die pientere plant wil je toch hebben?

Niet vergeten: Portulaca’s in hangers
In Nederland zijn we de schitterende Portulaca (ofwel Portulacum of Portulak) een beetje uit het oog verloren. Net zoals vergeten groenten. En dat is niet eens zo’n rare vergelijking, want Portulaca [variant/soortnaam] komt uit dezelfde grote familie als de vergeten groente postelein. Portulaca is eetbaar, al is het zonde van die instant vrolijkheid die de hangers vol Portulakbloemen aan je balkon geven! Wat je wel een keertje mag vergeten is water geven. Portulaca kan prima tegen wat droogte. Reden te meer om deze royale bloeier steviger op de kaart te zetten!

Portulaca Groenrijk

Portulaca, kleurenpracht uit Zuid-Amerika
Je Portulaca kan tegen hitte en droogte, ze komt immers oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Wel gedijt ze beter als je haar geregeld wat water geeft. Planten die weinig water krijgen gaan immers in de spaarstand, terwijl ze met voldoende water juist met volle bloeikracht vooruit gaan. Je Portulaca zal je belonen met een zee aan rode, roze, gele, witte bloemen en alles daar tussenin. Belangrijk is dat je plant haar rijke voedingsbodem houdt. Je kunt om de week wat vloeibare plantenmest toevoegen aan je gietwater. Of je koopt mestkorrels die langzaam hun voeding afgeven. Net wat je makkelijk vindt. Beide soorten meststoffen heeft GroenRijk in het assortiment.

Zo geef je je Portulaca power:

  1. Let op dat het water goed weg kan lopen.
  2. Pluk uitgebloeide bloemen weg.
  3. Zet haar op een zonnige standplaats.
  4. Hou vocht en voeding op peil.

Leuk idee: verzamel aan het einde van het seizoen zaden van de Portulaca en probeer ze te vermeerderen!

Voor meer informatie: www.groenrijkbenedenleeuwen.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.