Twintig jaar koor Trug in de ted

Wie kent niet het koor Trug in de tèd? Niet alleen in onze hele regio maar ook ver daarbuiten is het Leeuwense koor een graag gezien en gehoord koor. Op 14 oktober a.s. is het alweer 20 jaar geleden dat het koor werd opgericht. Destijds begonnen als Smartlappenkoor, het allereerste koor die dit genre toepaste in onze streek. Een aantal jaren later is het koor overgestapt naar een wat ander en uitgebreider repertoire omdat het koor liet merken meer in haar mars te hebben dan uitsluitend smartlappen en levensliederen. Het koor ging en gaat met de tijd mee, zoals ook het thema werd van de derde CD.

De huidige liedjes die het koor ten gehore brengt variëren van chansons en schlagers tot evergreens en hits van toen, waarbij meerdere vreemde talen niet worden geschuwd.´Trug in de tèd´ heeft in de 20 jaar van haar bestaan tal van optredens verzorgd. De meest memorabele optredens waren o.a. in het Luxor-theater in Rotterdam ten behoeve van het  Sophia-Kinderziekenhuis aldaar en op de grote Senioren Expo-beurs in Veldhoven voor een duizendkoppig publiek. Ook de bijdrage aan de Neeskens-foundation in Spakenburg tijdens de Botenuitvaart met tal van eregasten en genodigden, meestal afkomstig van grote bedrijven, was het koor uit Lauwe van de partij. Wist u trouwens dat Johan Neeskens erelid van het koor is?

Trug in de ted

Ook in het buitenland is ´Trug in de tèd´ geen onbekende meer. In het Belgische Hasselt tijdens de Jeneverfeesten werd het koor twee maal uitgenodigd en het grandioze optreden in het Duitse Trier in april 2017 was een geweldige ervaring. De Duitsers waren vol lof over het optreden. Voor goede doelen heeft het koor Trug in de tèd diverse keren opgetreden en de opbrengsten waren bestemd voor o.a. de Clinicclowns, stichting De Opkikker, het Bijna Thuishuis in Druten en het benefietconcert voor de kinderen uit Polen tijdens een groots optreden in Westervoort. Het koor gaat ook zingen voor het Streekmuseum. De voorlopige planning is op zondagmiddag 1 maart 2020 in onze parochiekerk.

Trug in de tèd heeft zo´n 70 leden en weet dit ledental voortdurend op peil te houden. De sfeer onder de koorleden is geweldig te noemen. Elke maand verzorgen de leden en de begeleidingsband van Trug in de tèd een liederentafel in het Verzorgingshuis St. Elisabeth in Beneden-Leeuwen. De leden halen en brengen de bewoners van hun kamers op om in de Plaza te genieten van dit muzikale gebeuren en de band, inmiddels steevast de huisband genoemd, speelt nummers die via het tekstenboekje dat op de tafels ligt, door de bewoners kunnen worden meegezongen. Op maandag 20 oktober a.s. is de 100ste Liederentafel met een speciaal feestelijk tintje.

Elk jaar organiseert op de laatste zondag in maart het koor een Liedjesfestival in het clubhuis van Gerard en Carla Steenberg Janssen waarbij telkens twee gastkoren worden uitgenodigd, in 2020 is het Liedjesfestival op zondag 29 maart.

Koor Trug in de tèd kan terugkijken op fantastische 20 jaren natuurlijk ook met ups en downs maar het is een sterke vereniging en daarom wordt dit gevierd op zondag 20 oktober a.s. in M.F.A. De Rosmolen tijdens het Jubileumfestival, de entree is natuurlijk gratis en de aanvang is om 12.25 uur. Er komen die middag fantastische koren o.a. het ´´Oosterhouts Smartlappenkoor Nieuwe Stijl´´ het koor ´´Deuterse Mix´´ uit Den Bosch en het vriendenkoor van ´´Trug in de tèd´´: het Helmonds Liederentafel ´t Akkoordje´´ uit Helmond en natuurlijk het jubilerende koor uit Lauwe ´´Trug in de tèd´´.

Kom gerust ook binnenlopen, u bent van harte welkom!

Petra Schoenmode
Bloemsierkunst van Gruijthuijsen