13-09-2019 2 min. Patrick van Haren

Uitleg Onbekende Kiek deel 8

Uitleg Onbekende Kiek deel 8

Vorige week publiceerden we de laatste aflevering van de Onbekende Kiek. Deze liet een bouwwerk zien dat op voorhand niet zal worden herkend als een gebouw dat in ons dorp heeft gestaan. Toch heeft dit gebouw wel degelijk in Lauwe gestaan.

Het gebouw op de foto heeft maar twee weken in Lauwe gestaan en was inderdaad te zien in de befaamde Sprookjestuin tijdens Leeuwen op Stelten in de zomer van 1971. Hans Megens liet ons in een reactie weten: β€˜De afbeelding toont een Oosterse Tempel die was gebouwd door buurtvereniging De Nieuwe Hoek (Narcissenstraat, Gladiolenstraat, Begoniastraat en Van Haagenstraat). Het ontwerp was van mijn vader Gert Megens en de bouwplaats was bij Glashandel Van Haagen waar veel buurtbewoners avond na avond bezig waren met de bouw ervan.’ Hans bewaart mooie herinneringen aan de Sprookjestuin en daarin staat hij niet alleen. Ook Ab van Eck reageerde en liet weten dat in het boek 'Tussen Waal en Wetering - 100 jaar parochie Beneden-Leeuwen' staat een soortgelijke foto afgebeeld en daar staat 1971 bij vermeld. DSat bleek dus te kloppen.

Onbekende kiek

In de jaren ’70 is er drie keer zeer succesvol een Sprookjestuin geweest namelijk in 1971, 1973 en 1975. De Nieuwe Hoek bouwde overigens in 1971 een oosterse tempel, in 1973 werd het sprookje Sneeuwwitje en de 7 dwergen uitgebeeld en in 1975 was de stripheld Popeye het onderwerp van deze buurtvereniging.

Veel Leeuwenaren herinneren zich de prachtig verlichte sprookjes in de fraaie tuin van Verpleeghuis Sint Elisabeth, die zich prima leende voor die gelegenheid. In die eerste Sprookjestuin bestonden de bezienswaardigheden uit 9 sprookjes / stripfiguren, antiquiteiten (stoomwals, brandspuit, koetsen, huifkar, oldtimer) exposities (bijen, pottenbakker, portretschilder, fruitcorsostukken, kunst van Huub Kortekaas) en verder een barbecuehoek, fonteinen, vijvers, spel van glas en licht en verlichting.

De Sprookjestuin had een oppervlakte van 12.000 m2 en er waren wandelpaden aangelegd met een totale lengte van 600 meter. Op sommige tijden was het zo druk dat mensen minutenlang stil stonden omdat ze niet verder konden. Naast de vele bezienswaardigheden was er elke avond een live optreden op het podium tussen 21.45 en 22.45 uur.

Blik op Beneden-Leeuwen komt medio volgend jaar zomer met een serie over Leeuwen op Stelten en de Sprookjestuin.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.