Vierde editie van de Kindergemeenteraad

Beneden-Leeuwen - Op donderdag 19 maart vindt er in de raadzaal van het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen de 4de editie van de Kindergemeenteraad plaats. De voorbereidingen voor de deelnemers beginnen maandag 13 januari.

Deelnemende scholen
Er nemen vijf basisscholen deel aan de Kindergemeenteraad. De scholen die  meedoen zijn De Laak, De Leeuwenkuil, De Mariaschool, De Tweestroom, en De Wijzer.

Voorbereiding
In de week van 13 tot en met 17 januari wordt door de scholen het spel Democracity gespeeld in de raadszaal van het gemeentehuis. Democracity is een interactief rollenspel waarin de leerlingen kennis maken met de basisbeginselen van het lokaal bestuur. Tijdens dit spel worden de kinderen voorbereidt op de Kindergemeenteraad. Ze leren onderhandelen, debatteren en uiteindelijk keuzes maken voor het inrichten van ‘hun’ dorp. Bij dit spel ervaren de kinderen hoe democratische besluitvorming eraan toe gaat. Het project wordt begeleid door ProDemos (Huis voor democratie en Rechtstaat).

Thema van de Kindergemeenteraad
Na het spelen van Democracity gaan de leerlingen op school aan de slag om een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken. Samen met de deelnemende scholen hebben we het thema bedacht. De Kindergemeenteraad gaat aan de slag met ‘Klimaat en water, voor nu en later’. We zijn benieuwd naar de ideeën van de kinderen die passen in dit thema.

19 maart Kindergemeenteraad
Tijdens de Kindergemeenteraad gaan de kinderen over hun plannen in discussie. Aansluitend gaan de leerlingen stemmen. In de Kindergemeenteraad worden de scholen vertegenwoordigd door in totaal 9 leerlingen per school. Het winnende plan wordt echt uitgevoerd.

De Kindergemeenteraad begint op 19 maart om 18.00 uur en wordt voorgezeten door de voorzitter van de ‘echte’ gemeenteraad, burgemeester Vincent van Neerbos.

Jon Toebast Tegels en Sanitair BV
Wim Nijs Maatwerk en Interieurbouw