Volle zaal voor veelzijdig Vriendenconcert

Een muzikale voorstelling op een herfstachtige zondagmiddag is een geweldige vrijetijdsbesteding. Zeker als er zo’n veelzijdig programma wordt aangeboden als welke muziekvereniging Koning Willem III presenteerde. Het jaarlijks terugkerende Vriendenconcert is een dankconcert voor de steun van de vele Vrienden waarop de Leeuwense muziekvereniging steeds weer mag rekenen. ‘Want er hangen donkere wolken boven onze muziekvereniging’, zo opende voorzitter Ellen Brons de muzikale middag enigszins somber. En daarmee doelde ze niet op het gure herfstweer buiten maar op het besluit van Avri om te gaan stoppen met de samenwerking met vrijwilligers voor het inzamelen van oud papier. Die inspanningen hebben de verenigingen jaarlijks veel inkomsten opgeleverd waarmee opleidingen, zaalhuur en dirigent konden worden betaald. ‘Nu die inkomsten wegvallen komen er grote zorgen op ons af.’ Het is niet gering maar wel de enige sombere klanken van die middag.

Opening
Met de beroemde mars Einzug der Gladiatoren van Julius Fucik werd het programma geopend, gevolgd door Pacific Dreams van componist Jacob de Haan, waarin de Spaanse Miguel een reis maakt langs exotische eilanden. Onder leiding van Herman van Teffelen weet het orkest er een prachtige voorstelling van te maken.

Huldiging
Zoals gebruikelijk wordt er door het bestuur voorafgaand aan het jaarlijkse Vriendenconcert gekeken naar de dienstjaren van alle leden. Dit jaar bereikten drie leden een jubileumjaar en werden daarom voor hun trouwe dienst en inzet in het zonnetje gezet. Rick van Swambagt (12,5), Agnes de Haardt-Loderus (25) en Karin van Kerkhof (25) ontvingen de daarbij behorende speld en oorkonde van de KNMO. Ook is er nog een bedankje voor Jeroen Gerrits en Jan de Valk. Deze twee baritonspelers – beiden lid van de 100-jarige fanfare Kunst en Vriendschap uit Balgoij - komen al vijf jaar trouw naar Beneden-Leeuwen om ook hier muziek te maken. Beiden ontvingen hiervoor als dank een fraaie foto uitvergroot op doek, gemaakt door huisfotograaf Antonie van den Heuvel.

Harmonie Koning Willem III

Filmmuziek
Het orkest vervolgde het programma met ‘Because we believe’ dat we kennen van Marco Borsato en Andrea Bocelli. Het tijdloze ‘Moment for Morricone’ stond niet voor het eerst op de lessenaars van de Leeuwense muzikanten maar het blijft nog altijd een genot om ruim 8 minuten te luisteren naar de geweldige filmmuziek van ‘The good, the bad and the ugly’ en ‘Once upon a time in the west.’ Dirigent Herman van Teffelen kent de kracht van de mooie passages. ‘Het is een nummer dat je steeds op een andere manier kunt uitvoeren door te spelen met de wisselende tempo’s. Zo kun je er steeds een andere draai aan geven,’ zo legt hij na afloop uit. En de muzikanten begrijpen wat de dirigent van ze vraagt. Dan is het tijd voor een vrolijke mars en klinkt ’76 trombones’ waarna de pauze aan de muzikanten even wat ontspanning moet bieden.

Harmonie Koning Willem III

Dweilen
Als het orkest na de pauze inzet met het nummer ‘ik ben blij dat ik je niet vergeten ben’ van de destijds in Appeltern wonende Joost Nuisl, klinken vanuit alle hoeken van de zaal instrumenten die aansluiten bij het nummer. Het zijn de leden van dweilorkest De Druppels. Een aantal van hen zit bij de harmonie en de beide groepen hebben een hechte band. Ze zijn elkaar inderdaad niet vergeten en Jeroen konings kondigt na dit nummer de opening van jet jubileumjaar aan van de Druppels. Is 33 jaar dan niet een vreemd getal voor een jubileum? Niet voor de Druppels, die nauw zijn verbonden met carnaval en met 3 x 11 jaar aansluiten bij carnavaleske jubilea. Uit hun repertoire spelen zij nog Sweet Caroline en een nieuw arrangement van ‘Country Roads’. Het publiek geniet van deze variatie en klapt enthousiast mee op de eerste en derde tel van de maat. Voor een korte uitleg over het ontstaan van het dweilorkest vraagt voorzitter Ellen of Rinie van haren even naar voren wil komen. Hij was betrokken bij de oprichting en herinnert zich alles van die periode.

Harmonie Koning Willem III

Jeugd
Hun geduld is op de proef gesteld maar dan mogen de jeugdleden van leerlingen van de muziekvereniging het podium betreden. In een aantal korte muziekstukjes laten zij aan de volle zaal horen hoe zij vorderen in muziek maken en samenspel. Het is een lust om te zien hoe de vereniging met deze leerlingen aan de weg timmert. Samantha van Haren dirigeert de 18 jonge muzikanten. Vier vrijwillige leden uit het orkest – Rick, Karin, Harold en Samantha -  zetten zich wekelijks in om de leerlingen te begeleiden op hun instrument en met het lezen van de muziek. Met een blos op de wangen zitten enkelen op het puntje van hun stoel en weten zich prima te presenteren. Marja Schoneveld is sinds kort aangetrokken om als professionele kracht de jeugd te begeleiden en kijkt vanuit de zaal tevreden toe hoe de jeugdleden hun uiterste best doen op de ingestudeerde muziek. Het applaus is dik verdiend.

Harmonie Koning Willem III

Intermezzo
Bij de aankondiging van het volgende nummer is Radio 3FM-DJ Rob Janssen vanuit Hilversum naar Beneden-Leeuwen gekomen. Als grap bedacht hij de Klimaatmars, die een serieus vervolg kreeg. Samen met componist Peter Kleine Schaars, die ook dirigent kapitein is van het orkest van de koninklijke Marechaussee, werd de Klimaatmars verder uitgewerkt. Wanneer men nu op de digitale kanalen de klimaatmars beluistert, gaat er steeds een kleine vergoeding naar het Wereld Natuur Fonds. Tijdens het Vriendenconcert werd de klimaatmars uitgevoerd door muziekvereniging Koning Willem III als eerste van Nederland na het orkest van de Koninklijke Marechaussee. En Rob, hij roerde de trom. Met een heuse Rock & Roll Medley en de mars Stars and Stripes Forever werd het boeiende en afwisselende programma afgesloten.

Muziekvereniging Koning Willem III heeft dringend behoefte aan een grote Vriendenkring. Wilt u ook Vriend worden? Kijk dan voor meer informatie op website: www.hkw3.nl

hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045 hkw2019045

van Tiem optiek
Alex Bouwmarkt