14-02-2020 6 min. Patrick van Haren

Voor altijd verbonden met Maas en Waal

Voor altijd verbonden met Maas en Waal

Door Rinie van Haren

Boudewijn de Groot maakte deze week bekend dat hij gaat stoppen met touren. In het TV programma De Wereld Draait Door van donderdag 6 februari vertelt Boudewijn De Groot dat de optredens hem steeds meer moeite kosten nu hij ouder wordt en dat hij ook veel last heeft van stress en zenuwen. Op zijn website en Facebook pagina plaatst Boudewijn op dinsdag 11 februari dat het mooi geweest is. Reden voor Blik op Beneden-Leeuwen om herinneringen op te halen aan de opnames van de eerste Nederlandse videoclip waaraan veel Leeuwenaren hun medewerking verleenden.

Boudewijn de Groot werd op 20 mei 1944 geboren in het Japanse interneringskamp Kramat in Batavië (thans Jakarta) in voormalig Nederlands-Indië. Een paar maanden later, september 1944, werd het gezin zonder de vader overgeplaatst naar het vrouwenkamp Tjideng, ook in Batavië, waar zijn moeder in juni 1945 overleed.
In mei 1946 vertrok Boudewijn met zijn vader, zusje en broertje naar Nederland, waar hij kwam te wonen bij een tante in Haarlem. Zijn vader moest terug naar Indië om zijn pensioen vol te maken. Boudewijns vader kwam in 1951 terug naar Nederland, hertrouwde een jaar later, waarna het herenigde gezin in Heemstede kwam te wonen. In dezelfde straat woonde ook Lennaert Nijgh, een schoolvriendje van Boudewijns stiefbroertje Dick. Boudewijn en Lenneart werden vrienden en gingen respectievelijk als zanger en tekstschrijver samenwerken.

Boudewijn de Groot nam deel aan het televisieprogramma "Nieuwe oogst", waarin hij 'Élégie prénatale' zong. Boudewijn sleepte bij de vakjury de eerste prijs in de wacht. De publieksjury was met name over de inhoud van de tekst minder te spreken, zodat hij uiteindelijk genoegen moest nemen met een tweede plaats, achter André van Duin.

Boudewijn de Groot

Een onderonsje tussen Gradje Soetekouw [L] en Boudewijn de Groot in het Dorpshuis in Bergharen voorafgaand aan de beeldopnames van de clip behorend bij Het Land van Maas en Waal.

In 1966 verscheen de eerste LP met uitsluitend eigen materiaal van het duo De Groot/Nijgh. Producer was wederom Tony Vos en als arrangeur/orkestleider werd Bert Paige aangetrokken. De LP, met als titel "Voor de overlevenden", kreeg een gouden en een platina plaat en bovendien een Edison. Als tweede single werd 'Het Land van Maas en Waal' uitgebracht. In het tv-programma "Hartewens Festival", dat op oudejaarsavond 1966 werd uitgezonden, was het de uitsmijter. Twee maanden later was het carnaval en bleek het lied een geheide kraker, al was het niet als zodanig door het duo bedoeld. De single werd de eerste Nederlandstalige plaat die de nummer 1 positie in de Top 40 bereikte.

Eerste videoclip
Het zou zo maar eens de allereerste Nederlandse clip kunnen zijn die voor het lied Het Land van Maas en Waal in 1966 werd opgenomen in de zandduinen van het Bergharense Bos. Daaraan werd meegewerkt door carnavalsvereniging De Braoiers, hofkapel De Heibeiers en inwoners van Bergharen. Eén van hen was Marianne Smits. Zij was toen 13 jaar. Tegenwoordig heet zij Marianne Smink-Smits en woont in Geertruidenberg. Zij liet ons weten dat ze er nog altijd leuke herinneringen aan heeft. 'We verzamelden in het Dorpshuis van Bergharen en liepen via de Molenweg naar het bos. Manus van de Kamp woonde toen in Bergharen en was werkzaam bij de TV. Hij heeft destijds de opnames gemaakt. Ik herinner me nog de schoenen die vol met zand zaten na afloop.'

Bij het 33-jarig bestaan van CV De Braoiers in 1988 kwam Boudewijn de Groot naar Beneden-Leeuwen om opnieuw zijn grootste hit te vertolken. Hij werd tijdens die pronkzitting hierin muzikaal begeleid door hofkapel De Heibeiers, zoals het ook ging tijdens die opname in het bos en de zandduinen. Zo bleef de herinnering aan die opname van 1966 levend en was er een prettige wederzijdse ontmoeting met mensen die er in 1966 bij waren, maar ook in 1988.

Boudewijn de Groot

Ik loop gearmd met een kater voorop. Daarachter twee konijnen met een trechter op hun kop. En dan de grote snoeshaan, die legt een glazen ei. Wanneer je 't schudt dan sneeuwt 't op de Egmondse abdij. Een lange stoet met Lauwse inwoners.

De muzikale carrière van Boudewijn kende vele hoogtepunten. Zijn hit ‘Avond’ werd een nummer 1 notering in de Top 2000 in het jaar 2004 al 17 jaar aaneengesloten in de top 10. Zeventien van zijn hits komen overigens met grote regelmaat voor in deze lijst. Een leuke anekdote is de notering van Het Land van Maas en Waal in de Top 2000 van het jaar 2000. In die lijst kwam het nummer twee maal voor, namelijk op nummer 313 en 1503. Pas achteraf is dit door Radio 2 gecorrigeerd en kreeg Het Land van Maas en Waal de 313e plaats en werd 1503 toegekend aan Tante Julia.

Boudewijn de Groot

Hij kon het niet laten. Boudewijn moest en zou toch even de grote trom slaan.

In het najaar van 2016 (september t/m december) stond Boudewijn opnieuw in de theaters, ditmaal samen met Henny Vrienten en George Kooymans. Het theaterconcert ''Vreemde Kostgangers" stond in het teken van een nieuw album waarvoor ze alle drie nieuw Nederlandstalig materiaal schreven. Eind november 2017 verscheen het tweede album van de "Vreemde Kostgangers", ditmaal met 16 nummers waarvan er 14 met een tekst van Boudewijn, terwijl Henny en George de muziek schreven. Van februari t/m mei 2018 stonden de Vreemde Kostgangers opnieuw in het theater. Op 16 November 2018 brengt Boudewijn, in samenwerking met The Dutch Eagles, zijn zestiende studioalbum 'Even Weg' uit.

Nu, 55 jaar later, maakt Boudewijn de Groot bekend dat hij gaat stoppen met touren. In het TV programma De Wereld Draait Door van donderdag 6 februari vertelt Boudewijn De Groot dat de optredens hem steeds meer moeite kosten nu hij ouder wordt en dat hij ook veel last heeft van stress en zenuwen. Op zijn website en Facebook pagina plaatst Boudewijn op dinsdag 11 februari dat het mooi geweest is.

‘Na de tour met Vreemde Kostgangers, van 13 februari t/m 17 mei, zal ik niet meer zingend door Nederland en Vlaanderen reizen. Losse optredens doe ik al geruime tijd niet meer (tenzij bij - voor mij - zeer, zéér speciale gelegenheden) en nu komt er dus ook een einde aan de tours. In DWDD had ik het over de toenemende stress tijdens de voorbereidingen van de afgelopen toursen de op onverklaarbare wijze steeds groter wordende nervositeit daarbij. Dit samen met de rompslomp rond de optredens (vroeg van huis vanwege files, uren rondhangen in saaie kleedkamers) maakt dat ik het voor gezien houd.
Het is mooi geweest, zoals ik een paar jaar geleden in een van de programma’s zong.
Muziek blijft wel een belangrijk onderdeel van mijn leven, dus ik zal blijven schrijven zolang er ideeën naar boven (en hopelijk naar buiten) komen. Wat er vervolgens met die liedjes gebeurt zie ik dan wel weer. Ik ben geen theaterdier en voor mij is een liedje klaar als het geschreven is. Ik hoef het niet meer honderden keren te zingen – die tijd is geweest.
Dank voor al jullie enthousiasme tijdens alle optredens van de afgelopen 55 jaar. Het heeft me meer dan eens geholpen. En al met al heb ik veel meegemaakt, veel geleerd en uiteraard ook heel veel plezier gehad. En plezier in muziek maken zal ik niet snel kwijtraken, maar dan thuis in mijn werkkamer. Wel zo relaxt.

Boudewijn.

Na die bekendmaking regende het onophoudelijk reacties, in de eerste uren wel zo’n 400 per uur. Boudewijn de Groot werd daarin als een grote muzikale held neergezet, die de prachtige teksten en mooie muziek op een geweldige manier wist te vertolken. We wensen Boudewijn een mooie toekomst en hopen zeker nog van hem te gaan horen.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.