16-04-2018 2 min. Patrick van Haren

Wat betekent vrijheid voor jou

Wat betekent vrijheid voor jou

Thuiskomen van school of je werk en even lekker ontspannen in de huiskamer, of bij mooi weer buiten in een luie stoel. Al dan niet met een verfrissend drankje. Zelf je plannen maken voor de komende avond, sporten of naar je vereniging. In het weekend op stap met vrienden. Je leeft je leven en eigenlijk is er niets bijzonders aan. We zijn gewend om zo te leven.

Te leven in vrijheid is een vanzelfsprekendheid. We weten niet beter. Hoe anders was dat 75 jaar geleden? Toen leefden onze voorouders midden in de Tweede Wereldoorlog en gingen gebukt onder Duits gezag. Jezelf niet afvragen wat je gaat eten, maar OF je gaat eten. Of er wel voedsel te verkrijgen is. Geen keuze of je lekker gaat eten, maar hopen dat je sowieso wel wat te eten krijgt. In het westen was het voedsel zo schaars dat men bloembollen op het schrale menu had staan.

Binnenkort staan we weer stil en herdenken we de gevallen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Onder hen zijn er velen die hebben gestreden voor vrijheid. We denken aan de gruwelijkheden die zijn begaan. Momenten van stilte, overpeinzingen, herdenkingsdiensten, klokkengelui, bloemenleggingen, het taptoesignaal en toespraken zijn er in zo’n beetje elke woonplaats in Nederland. Ook in Beneden-Leeuwen staan we stil bij de oorlogsslachtoffers. Dit jaar zal er aandacht zijn voor de meistaking van 1943, waarbij 5 inwoners van de toenmalige gemeente Wamel werden gedood in Arnhem en 5 andere inwoners werden als gevangene afgevoerd. Ook is er aandacht voor de nog bestaande oorlogsgraven die op het R.K. Parochiekerkhof te vinden zijn. Volgende week gaan we daar uitgebreid op in.

Valvarieberg Beneden-Leeuwen

De herdenkingsdienst in de Alphonsuskerk is op vrijdag 4 mei om 19:00 uur. Aansluitend volgen de plechtigheden op het R.K. Parochiekerkhof bij de Calvarieberg.

Wij leven in een omgeving waar vrijheid heerst en we over alles kunnen wat we nodig hebben om in onze levensbehoefte te voorzien. Onze voorouders hebben geknokt, tranen gelaten en in stilte gebeden om die vrijheid, die voor ons zo gewoon is. Als je diep in je hart kijkt, wat betekent vrijheid dan voor jou?

Reageren kan via redactie @ blikopbeneden-leeuwen.nl (aan elkaar)


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.