16-04-2018 1 min. Patrick van Haren

Weerzien van de Topolino

Weerzien van de Topolino

Het is alweer ruim 10 jaar geleden dat enkele leden van de werkgroep Historisch Gemotoriseerd Verkeer het initiatief namen om de Fiat Topolino na te bouwen waarin Pastoor Zijlmans in de jaren ’50 van de vorige eeuw zijn bedevaarttochten naar Lourdes ondernam. In het kader van de restauratie van de kerk werd het inmiddels befaamde prototype van de Fiat Topolino tot in detail nagebouwd en geveild voor het goede doel. Met de wisselexpositie Gemotoriseerd Verkeer in Maas en Waal 1900 – 1970 is de Fiat Topolino weer even terug op Roomse grond van Lauwe.

Naast de Topolino en enkele historische motorfietsen is er een enorme fotocollectie met zowel particuliere voertuigen als veel bedrijfsvoertuigen uit de genoemde periode te zien. Vele documenten zoals oude rekeningen, rijbewijzen, rijvergunningen, belastingkaarten en zelfs een bekeuring uit de jaren twintig van een bekende Leeuwenaar. Verder is er aandacht voor de bijzonder moeilijke periode in en na de WO II om het materieel rijdend te houden ende betere periode daarna, wanneer de automobiel in het bereik komt van het grote publiek. Daarnaast is in een aangrenzend lokaal een grote collectie miniatuurvoertuigen te bewonderen. Al met al een aanrader om te bezoeken de komende tijd.

Openingstijden
De tentoonstelling is nog tot en met zondag 17 juni 2018 te zien in Museum Tweestromenland, Past. Zijlmanstraat 3 te Beneden-Leeuwen. Voor de openingstijden verwijzen we naar de website van het museum www.museumtweestromenland.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.