15-11-2019 3 min. Patrick van Haren

Zwerfafvalbrigade in oprichting

Zwerfafvalbrigade in oprichting

Door Rinie van Haren

Op initiatief van Lambert Romijnders is het idee gelanceerd om de interesse te polsen onder de bevolking om in Beneden-Leeuwen een Zwerfafvalbrigade op te richten. Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft dergelijke initiatieven in vele andere plaatsen in onze provincie inmiddels mede vorm gegeven en de resultaten daarvan zijn veelbelovend.

Bijeenkomst
Op woensdag 13 november was er een eerste bijeenkomst voor belangstellenden. Vanuit de Werkcoöperatie en het Dorpsplatform Beneden-Leeuwen waren vertegenwoordigers aanwezig en ook belangstellenden die interesse toonden om aan te sluiten bij de nieuwe Zwerfafvalbrigade luisterden aandachtig naar de presentatie die werd verzorgd door Tijl Essens namens Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Waarom ik?
Zwerfafval is van alle tijden. We zijn ons er echter steeds bewuster van dat de gezondheid van mens en dier wordt beïnvloed door zwerfafval. En daarom is het goed om met elkaar dit probleem aan te pakken. Waarom zou ik dan de rotzooi van een ander moeten opruimen? Zo krijgt Tijl vaak te horen als hij ergens een lezing houdt of bijeenkomst organiseert. ‘Als we zo reageren en niets doen, verandert er niets. Je kunt het beter positief benaderen en daarmee een belangrijke toevoeging zijn voor je woonomgeving. Het verzamelen van zwerfafval kent een belangrijk sociaal aspect. Mensen zullen sneller een duim naar je opsteken en er zullen zich mogelijk buren bij je aansluiten zodat je samen of per toerbeurt op pad kunt. Een resultaatgerichte aanpak van zwerfafval bereik je door middel van de regelmaat en bij voorkeur een gebiedsdekkende aanpak.

Van start In Alphen en Dreumel bestaan al wat langer Zwerfafvalbrigades en onlangs is er ook een start gemaakt in Appeltern en Altforst. Nu er ook in Beneden-Leeuwen belangstelling is gebleken zal er verder worden onderzocht hoe de praktische zaken kunnen worden ingevuld om tot de oprichting te komen. Maar wat doet zo’n Zwerfafvalbrigade nu precies?

Vrijheid, blijheid
Het mag duidelijk zijn dat de vrijwilligers die zich aanmelden zwerfafval gaan ruimen. Anders dan bij veel verenigingen of stichtingen is er veel meer vrijheid om actief te zijn op momenten die jou het beste uitkomen. Wanneer je tijd beschikbaar hebt en het weer bijvoorbeeld geschikt is, kun je zelfstandig op pad met het beschikbaar gestelde gereedschap en materiaal. Je loopt dan een rondje door de wijk waar je woont of verzamelt zwerfafval in een afgesproken gebiedje. Zo kun je regelmatig een rondje maken in het aan jou aangewezen wijkje en zal zwerfafval er nog nauwelijks zichtbaar zijn. En een schone wijk blijft langer schoon dan een vervuilde wijk. Het verzamelde zwerfafval kun je nadien op een centraal punt afgeven. Daarover worden binnen de Zwerfafvalbrigade afspraken gemaakt. Enkele keren per jaar zullen er gezamenlijke acties worden georganiseerd met alle vrijwilligers van de Zwerfafvalbrigade.

Voortgang
Momenteel wordt uitgewerkt wat tijdens de bijeenkomst is besproken. In de loop van januari 2020 zal dan mogelijk al de feestelijke aftrap van de Zwerfafvalbrigade Beneden-Leeuwen kunnen plaatsvinden. Er staat geen vergoeding tegenover maar er zijn ook geen kosten aan verbonden en je bepaalt zelf je tijdsindeling. Natuurlijk maken ook hier vele handen licht werk. Heb je interesse om mee te helpen jouw wijk schoon te houden of wil je eerst meer informatie, meld je dan bij het Dorpsplatform Beneden-Leeuwen. Dan wordt er zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Laat je gegevens in dat geval achter op redactie@blikopbeneden-leeuwen.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.