Home > Zakelijk > Ondernemers

Herman Klooster - bureau Probabilis

Blik op Beneden-Leeuwen bracht een bezoek aan Herman Klooster van bureau Probabilis. Hij verwierf landelijke bekendheid door zijn bijdrage aan het RTL4 programma 'Leef je Leven'. Herman heeft zijn eigen bureau Probabilis Counselling aan 't Zand 23c in Beneden-Leeuwen. In een prettig verlopen interview vertelde Herman openhartig over zijn vak en over zichzelf.

Hoe lang zit je al in deze branche?
In gezondheid en welzijnszorg ben ik al 30 jaar werkzaam.

Heb je ook nog andere werkzaamheden verricht?
Ooit ben ik begonnen als administratief medewerker op een bedrijfsbureau, praktijkdiploma boekhouder gedaan, daarna bij de Koninklijke Luchtmacht honden getraind. Ik werkte veel samen met de politiediensthond om honden te trainen. Daarna heb ik bij Justitie de functie van penitentiaire inrichtingswerker vervuld. Ik heb sportopleidingen gevolgd en heb altijd veel interesse in psychologie gehad. Ik ben creatief. Bij verschillende werkgevers heb ik afdelingen opgezet. Uiteindelijk ben ik de Sociale academie in Den Bosch gaan doen. Dat was de overstap naar 'mensenwerk'. Visionair, heeft altijd een visie. In Beneden-Leeuwen heb ik Ontspanningsklup Midden Maas en Waal opgericht in 1990. Deze club verzorgt ontspanningsactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Elke week wordt er een programma gedraaid in De Rosmolen. Dat was altijd erg dankbaar werk. Inmiddels ben ik al weer enige tijd weg bij deze club. Ook heb ik de HBO register stress counsellor bij stichting Counselling NL gevolgd. Sinds 1990 ben ik werkzaam bij RIBW. Daar heb ik bemoeizorg opgezet. Ik werk daar nu nog.

Waarom heb je de stap gemaakt naar zelfstandig ondernemer?
Bij Betuwswonen woonbouwvereniging uit Culemborg (kleurrijk wonen tegenwoordig) werd ik vaak ingehuurd bij burenruzies e.d. Ik kon niet persoonlijk worden ingehuurd bij RIBW, daarom heb ik de stap naar een eigen bureau in februari 2002 gemaakt.
Vanaf 1990 ben ik betrokken bij geestelijke gezondheidszorg. Niet alles hoeft wetenschappelijk bewezen te worden (klachten), maar je moet naar mensen en hun klachten luisteren.
Mijn missie en visie is er voor te zorgen dat ik mezelf overbodig maak en anderen mij niet nodig hebben.

Wat is 'counselling'?
Gevoel en beleving waar je het over gaat hebben. Onder woorden brengen van gevoelens en belevingen. Ik gebruik vaak beeldspraak om iets duidelijk in woorden te brengen of woorden te verklaren naar gevoelens. Counselling zit in je, dat kun je niet leren. Je gunt mensen het beste en je veroordeelt niet. Mensen nooit uitsluiten. Mensen inspireren en bewust maken.

Waarin heb je je gespecialiseerd als ondernemer?
Zoals eigenlijk al aangegeven heb ik me gespecialiseerd in counselling en het geven van trainingen.

Wanneer kunnen mensen bij je terecht?
Allerlei klachten waarbij ze denken dat ze het zelf nodig hebben, het overzicht even kwijt zijn of psychisch onder druk staan, op afspraak, telefonisch of per mail. Ook voor mailcontact kun je bij mij terecht, of eventueel samen wandelen, of bij je eigen thuis.

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen van Probabilis Counselling?
De website, laagdrempelige manier om te kijken naar problemen. Geruststelling is een speerpunt.

Wat kunnen we in de toekomst bureau "Probabilis" verwachten?
Vernieuwend in afstemming op maatschappelijke ontwikkelingen. Proberen dat de stap naar ondersteuning vragen eerder gedaan wordt. Dat is nog een hele stap omdat huisartsen vaak doorsturen naar psycholoog. Te zorgen dat hulp vragen geen zwakte is.

Waar kunnen we terecht voor informatie over Probabilis?
Site probabilis-counselling.nl en stress-aanpak.nl

En nog iets over jezelf?
Ik ben 33 jaar getrouwd met Ineke, we hebben twee dochters, Loes 24 en Nienke 22. Mijn hobby's zijn tennissen en op woensdagavond sporten met 12 vrienden in Wamel. Verder tuinier ik graag, fiets regelmatig en houd van een wandeling.

Ondernemersvereniging Verrassend Leeuwen
Maxxinno